Не така застуда безневинна, як ми звикли вважати. Адже внаслідок хвороби і без того слабкий імунітет пригнічується, як наслідок, загострюються хронічні болячки. Отож, не виключено, що після легкої застуди доведеться лікувати вже бронхіт, холецистит чи ревматизм, або ж позбуватися отиту, пневмонії і ангіни - вторинних бактеріальних ускладнень.

Зарадити таким наслідкам допоможе правильне лікування. Зокрема, при перших ознаках застуди варто дотримуватися постільного режиму, а перед цим навідатись до лікаря, який призначить лікування лише потрбіними препаратами. Цим ви вбиваєте одразу трьох зайців: кілька днів відпочиваєте, попереджуєте ускладнення і не заражаєте інших.



pic

На імуномодулятори у лікуванні "налягати" не варто. Бо їхньої ефективності при застуді лікарі поки підтвердити не можуть. Не допомагають і антибіотики. Адже застуду викликає найчастіше не бактеріальна, а вірусна інфекція. Відтак, антибіотиками ми можемо хіба порушити мікрофлору кишківника і тим самим ще більше знизити імунітет.



pic

Застосовувати жарознижуючі і болезаспокійливі засоби при температурі тіла менше 38 ° C не рекомендується. Помірне підвищення температури свідчить, що організм включив природний захист у боротьбі з вірусами.

У боротьбі з сухим кашлем озбройтеся масляними інгаляціями і робіть розтирання грудей та фізіотерапію. Позбутися кашлю з мокротинням допоможуть відхаркувальні засоби.

Крапати чи прискати у ніс треба тоді, коли без цього ніяк. Адже краплі і аерозолі звужують не лише судини носа, а й усього організму. А це грозить підвищенням артеріального тиску, збільшенням частоти пульсу і навіть тахікардією. До того ж до крапель можна швидко звикнути.



pic

Кисломолочні продукти, свіжі фрукти і овочі, часник, цибуля, імбир - ваші союзники серед продуктів харчування у боротьбі з недугою.

Бабусині рецепти, або підслухані "з народу" варто застосовувати лише враховуючи хронічні захворювання. До прикладу, тим, хто страждає тонзилітом не варто прогрівати горло і додаткові пазухи носа, а тим, у кого варикоз - протипоказані сауна і прогрівання ніг.