Гарячі напої в холодну пору — не розкіш і не екзотика, а цілющий засіб, що не лише зігріває, дозволяє відновити баланс рідини в організмі, але й тонізує, додає сил у боротьбі з сирістю, згуртовує компанії. Різновидів таких напоїв багато, ми ж розповімо про найпопулярніші.

Грог. Напій, що з’явився у XVIII ст. завдяки британському адміралу Вернону, який наказав видавати матросам ром, наполовину розведений водою. Зараз до грогу додають цукор, мед, лимон, товчену карамель і збиті вершки. Для приготування грогу знадобиться 0,75-1 л рому (горілки), 1 л води, 50 г чайної заварки (чорного чаю) і 200-250 г цукру. Технологія варіння проста: закип’ятити 1-2 склянки води, додати стільки ж рому і цукор, усе варити на повільному вогні протягом 5 хвилин. Окремо приготувати чай у решті води звичайним способом, дати йому настоятися, змішати компоненти. Готовий напій подавати теплим.

Пунш. Вважається, що це традиційно англійський напій, проте він був придуманий в Індії. Саме слово в перекладі з давньоіндійської мови означає п’ять — за кількістю основних компонентів: вина, рому, фруктового соку, цукру або меду і прянощів. Спосіб приготування простий: вино підігрівають до 70°С (біле або червоне сухе або напівсолодке), додаючи цукор, мед і прянощі. У теплу посудину наливають ром, проціджений фруктовий сік або шматочки фруктів і додають гаряче вино. Для пуншу з цитрусових потрібно: 0,5 л рому, 1 л води, 250 г цукру, 1 пл. білого сухого вина, 2 апельсини, 2 лимони.

Сидр. Це давній зимовий напій, рецептам для його приготування вже більше тисячі років. Для справжнього сидру використовують 3-5 сортів яблук. Він повинен бути солодким без додавання цукру, з незначною кислинкою.

Для безалкогольного сидру нам необхідні: сік яблучний — 2 л; мед — 2 ст. ложки; гвоздика — 8 шт.; кориця — 2 шт.; апельсин — 1 шт. В каструлі змішуємо яблучний сік, мед, гвоздику і корицю, ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння. Після того, як суміш закипить, зменшуємо вогонь і варимо 5-7 хв. Знімаємо, настоюємо 10-15 хв., проціджуємо. Перед подачею на стіл, на дно кожної чашки кладемо скибку апельсина, розливаємо готовий сидр і одразу подаємо до столу.

Какао. На гірськолижних курортах особливо популярним є напій, який легко приготувати вдома: гаряче какао, зварене на молоці, з додаванням двох чайних ложок коньяку. Після перебування на морозі цей напій зігріє миттєво. Крім того, в какао міститься багато жирів, білків і мінеральних речовин: фосфор, магній, калій. Проте його не варто вживати в великих кількостях, особливо дітям, людям із захворюваннями нирок і схильністю до алергії. Варто знати, що при розтиранні між пальцями какао-порошок не повинен обсипатися, має бути без крупинок і мати насичений колір.

Чай. Цей напій рекомендується на основі трав і прянощів з додаванням брусниці і журавлини, багатих на вітамін С. Чудовий варіант — чай з гібіскуса (каркаде) — це потужний протизапальний і жарознижувальний засіб. Ми ж радимо скуштувати екзотичний, але дуже корисний варіант — чай «Тибетський» з імбиром і молоком. Потрібно додати тепле нежирне молоко до завареного в 0,5 л води чорного (1 ч. л.) і зеленого (2 ч. л.) чаю, потім додати по 10 штук гвоздики і кардамону, 1 ст. л. свіжого імбиру, 0,5 ч. л. меленого мускатного горіха. Цікаво, що в листках чаю міститься теофілін, який розширює судини, і кофеїн, що знімає втому і головний біль, а імбир, відомий противірусною дією, покращує імунітет і кровопостачання, виводить шлаки і сприяє схудненню.

Глінтвейн. Перші рецепти «палаючого вина» з’явилися в Стародавньому Римі і швидко захопили весь світ. Основа напою — червоні сухі та напівсухі вина. Вміст алкоголю може бути різним, проте не можна допускати, щоб глінтвейн закипів, тоді він повністю втратить свої смакові якості! Також не варто додавати мелені спеції — напій доведеться фільтрувати. Для приготування напою вино (1 пл.) нагрівають до температури 70-80°С на малому вогні, додають спеції: гвоздику, корицю, аніс — за смаком, 2 ст. л. меду і настоюють 5-10 хв. Найкраще подавати у високих келихах.

Джерело