“Ти ж обіцяв на мені одружитися» - «Хіба мало я на тобі обіцяв?”. Грубо, але факт, адже аналізуючи обіцянки, дані кандидатами у період виборчих компаній, мимоволі згадується ця фраза. Тому що більшість із сказаного — забувається... до наступних виборів.

Так, під час парламентських виборів 2012 року міський голова Рівного Володимир Хомко балотувався у народні депутати. Тоді він обіцяв цілком земні речі, щоправда, більшість із них за 4 роки після виборів так і не виконав. Наприклад, обіцянку збудувати каналізаційні мережі в районах Басового Кута, Нового двору та Тинного.

pic

Схоже, повноважень міського голови для цього замало, а нардепом так і не став. От мешканці більшості вулиць цих мікрорайонів досі чекають обіцяних каналізаційних мереж або ж будуються за власні кошти, якщо пощастить, — на умовах співфінансування із бюджету.

Чому так? Відповідь на це запитання шукали як і в самого міського голови, так і в начальників профільних управлінь. Що з цього вийшло — далі в матеріалі.

Міський голова Рівного Володимир Хомко каже, що все питання у коштах.

- Зараз немає каналізації весь Басів Кут, Новий двір і Царське село. В останньому мікрорайоні збудували три каналізаційні станції і нині вулиці каналізуємо. На Басовому Куті немає навіть каналізаційно-насосних станцій, бо на це треба шалені кошти. Тому роботи навіть не починалися. Це глобальний проект, який займе щонайменше півтора десятка років. А в Новому дворі зараз каналізаційні станції будує приватний інвестор за власні кошти. У Тинному ж каналізаційна станція збудована, але не всі мешканці “врізалися”, бо це їх приватна каналізація і їх вибір, - каже мер.

Що ж і де збудовано почали дізнаватися у профільних управлінь. Так, в управлінні житлово-комунального господарства Рівного повідомили, що за останні чотири роки не замовляли будівництва каналізаційних мереж у районі Басового Кута, Нового двору та Тинного.

Тим часом, як пояснив начальник управління капітального будівництва Рівного Сергій Кушнір, комплексного проекту будівництва каналізаційних мереж у цих мікрорайонах не розробляли. Проте на деяких вулицях мережі будували на умовах співфінансування із міського бюджету та мешканців.

Так, у період з 2012 до вересня 2016 року УКБ розроблено проектно-кошторисну документацію на будівництво каналізаційних мереж на вулицях у районі Басового Кута. Зокрема, на вулицях Дачна, Свєшнікова, Трипільна, Приозерна, Зелена-Досвітня і Прилужна.

Також у цей же період УКБ Рівного ввели в експлуатацію каналізаційні мережі на вулицях Дачна, Свєшнікова, Трипільна, Приозерна. Роботи виконувалися на умовах співфінансування мешканців і з міського бюджету.

На вулицях Зелена-Досвітня було введено в експлуатацію мережі, які будувалися за кошти з міського фонду охорони навколишнього середовища.

Окрім того, цьогоріч на умовах співфінансування мешканців і бюджету розпочали будівництво мереж на вулиці Прилужній.

На будівництво цих мереж в районі Басового Кута з міського бюджету на виконання природоохоронних заходів, які фінансуються із міського фонду охорони навколишнього середовища виділили 664 тисячі 555 гривень.

У той час на 2016 рік на ці потреби з бюджету розвитку передбачено 870 тисяч гривень, а міського фонду охорони навколишнього середовища — 480 тисяч гривень.

А будівництво каналізаційних мереж у мікрорайонах Нового Двору та Тинного не проводилося.

pic

Нагадаємо, це не перша не виконана обіцянка мера Рівного. Так, наприклад, у 2010 році Володимир Хомко розповідав про необхідність створення в місті муніципальної поліції. Це він обіцяв і під час виборчих компаній. Втім, у 2016 році Хомко передумав і заявив, що Рівному “муніципали” не потрібні, мовляв, це бутафорія.