До кінця 2016 року на Рівненщині запустять в роботу 299 будинкових лічильників у багатоквартирних будинках.

Як розповіли в ПАТ «Рівне газ», в інвестиційній програмі підприємства на такі заходи закладено 10,3 млн. грн. Наразі будинковими приладами обліку вже обладнані 92 будинки Рівного та Здолбунова. Загалом на Рівне нщині близько 30 тисяч споживачів, які не мають приладів обліку газу.

ПАТ «Рівне газ» на 2016 рік НКРЕКП затвердила поадресне встановлення 299 будинкових лічильників газу у абонентів Рівне нської області, що дасть змогу забезпечити комерційним обліком 23 626 домоволодінь.

Як розповіли в ПАТ «Рівне газ», для встановлення індивідуальних лічильників природного газу в кожній квартирі держрегулятор мав би збільшити тариф щонайменше втричі. Оскільки тариф є складовою ціни газу, то відповідно зросла б і ціна за 1 кубометр. Аби цього уникнути НКРЕКП ініціювала встановлення будинкових лічильників, яке потребує менших витрат. Закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» не передбачає встановлення всім споживачам винятково індивідуальних лічильників газу. Йдеться про забезпечення приладового обліку газу за допомогою лічильників. Крім того, роботи з встановлення лічильників газу можуть фінансуватися як газорозподільними підприємствами, так і бюджетним коштом. Не заборонено встановлювати лічильники і за рахунок споживачів газу.

Мешканці, які не бажають сплачувати за газ на підставі будинкового лічильника, мають право встановити індивідуальний лічильник власним коштом. Наразі, «Рівне газ» не встановлює індивідуальних облікових пристроїв, їх монтажем займаються спеціалізовані організації.