Здавна 28 вересня наші предки називали по-різному. А саме, (*день Гусаря, день Микити Гусепролета, день Гусятника, Ріпоріза.*) Так як у цей день відзначається пам'ять святого Микити Готського, якого Православна церква відносить до лику великомучеників.

Чому ж саме такі цікаві назви?

Назва "Ріпоріз" виникла через те, що саме в цей час розпочинали різати ріпу і готувати з неї різноманітні страви.

День 28 вересня у народі кличуть Гусаря, Гусятника чи Гусепролета, так як вважають, що з цього дня бралися забивати гусей і печена гуска є головною святковою стравою цього дня. А ще тому, що дикі гуси відлітають у теплі краї.

В українців існувала традиція у дане свято задобрювати водяного і здійснювали це дуже незвичним і дивним способом: у будь-яку водойму кидали найбільш відгодованого гусака без голови, а саму голову забирали додому, тому що вона призначалася для домовика, який перераховує птицю по головам і таким чином він не знайде зниклу птицю.

У Православній церкві 28 вересня вшановується пам'ять святого Микити Готського, що народився в IV столітті неподалік від Дунаю. Коли Микита став християнином, то відразу почав проповідувати серед своїх односельчан.

Проте, язичники спіймали Микиту і почали примушувати його зректися від християнства, але Микита не забажав це виконувати. Тоді його прирекли на смерть і спробували спалити, але сталося чудо і вогонь не торкнув Микиту. Через деякий час проповідник все одно був закатований до смерті, і його мощі були перенесені на територію Константинополя.

У народі існує ряд прикмет щодо 28 вересня:

- Гуси полетіли - скоро бути снігу.

- Дикі гуси низько летять - сніг обіцяють.

- Гусак лапу піднімає - до холоднечі, на одній нозі стоїть - до морозу, полощеться у воді - до тепла, ніс під крило ховає - до ранньої зими.

- Гуси летять - зимушку на хвості тягнуть.

Також за церковним календарем 28 вересня Православна церква відзначає Післясвято Воздвиження Хреста Господнього.