Незважаючи на своє заморське походження, кактуси є чи не найпопулярнішими кімнатними рослинами. Цих колючих «жителів» люблять багато хто, як в будинках, так і в офісах. Однак за кактусами потрібно правильно доглядати, щоб вони виглядали здоровими, не хворіли, а головне, регулярно цвіли. А для цього їх потрібно своєчасно пересаджувати.

Кактуси пересаджують зазвичай навесні, в квітні-травні, коли починається активний ріст рослини і пересадка переноситься найбільш безболісно. Пересаджувати слід так, щоб якомога менше травмувати коріння рослини, бо пошкоджена коренева система продовжить термін приживлення і підвищить ризик до виникнення різних захворювань і гниття коріння.

Для початку потрібно дістати кактус з горщика. Щоб уникнути пошкодження кактуса і появу подряпин на руках, слід попередньо обернути рослину щільним папером, тканиною або ж надіти рукавички. Вийняти рослину з горщика потрібно максимально акуратно і в жодному разі не намагатися витягти її звідти.

Поклавши кактус на горизонтальну поверхню, слід дбайливо звільнити його коріння від залишків землі. Щоб ґрунт був розсипчастим і легко відокремлювався від коренів, бажано не поливати кактус кілька днів до пересадки – це дозволить земляному кому добре просохнути. Якщо земля погано відділяється від коренів рослини, то слід занурити кореневу систему у ледь теплу воду на 15-20 хвилин, а потім акуратно промити і дати просохнути. Корені повинні повністю висохнути до посадки, а цей процес може зайняти близько доби.

Важливо вибрати відповідний за розміром горщик для кактуса. Якщо кактус молодий, то ємність повинна бути трохи більшою ніж попередня, так як в надто маленькій йому буде тісно, а в надмірно великій посудині коренева система буде розростатися в збиток росту надземній частині і цвітінню. Дорослі рослини можна висаджувати в такі ж за розміром горщики.

Вибравши належний горщик, слід насипати в нього шар керамзиту, гальки або битої цегли, потім додати шар піску і з гіркою ґрунтову суміш. На цій гірці землі акуратно розкладають коріння кактуса, досипають землі і злегка утрамбовують ґрунт. Висаджувати кактуси слід таким чином, щоб коренева шийка була злегка заглиблена, і рослина міцно трималася на ґрунті.

Нарешті, кактус пересаджений. Тепер важливо дотриматися ще однієї умови – не поливати рослину перші п’ять-сім днів. Справа в тому, що коренева система кактуса дуже боїться надмірного зволоження, і навіть невелике ушкодження коренів може викликати гниття та загибель.

Пересаджений кактус краще поставити в злегка притінене місце. Не поспішайте підживлювати рослину відразу після пересадки, нехай вона пустить коріння і зміцніє, а потім (через три-чотири тижні) можна буде додавати добрива для кактусів.

Джерело