Лунарія оживаюча (Lunaria rediviva) відноситься до великого сімейства Хрестоцвітих (Cruciferae). На території України помічено лише один вид цієї рослини.

Лунарія оживаюча – багаторічна трав’яниста рослина з прямостоячим стеблом висотою 30-150 сантиметрів. Листки великі, серцеподібні, черешкові. Квітки світло-лілові, рідше білі, з приємним запахом, зібрані в компактну кість, з’являються в квітні-травні. Плоди великі широко-ланцетні стручки, на обох кінцях коротко-загострені, їх срібляста перегородка часто залишається на рослинах всю зиму і надає їм особливу декоративність.

Лунарія оживаюча порівняно теплолюбна рослина, що росте в тінистих вологих лісах, нерідко по берегах лісових річок і струмків, у горах її помічено на висоті 1400 метрів. Поширена на більшій частині Європи, але усюди зустрічається досить неуважно, дещо частіше можна побачити в гірських лісах, де вона місцями утворює зарості (наприклад, в національному парку “Сколівські Бескиди”, Львівська область, Україна). Занесена до Червоної книги України.

Розмножується переважно насінням, а рідше кореневищем. Одна особина може утворити до 380 насінин, але нерідко вони бувають сильно (до 50%) пошкоджені личинками довговусої молі. Насіння проростає навесні, зазвичай в кінці квітня або на початку травня.

Граничний вік лунарії невідомий, але знаходили особини 22-24 річні.

Джерело