В церкві 3 жовтня вшановується пам'ять святого Євстафія Римського - мученика, який раніше був воєначальником. Що в цей день робили наші предки та які прикмети, пов'язані з 3 жовтня?

Зазвичай 3 жовтня було прийнято рубати капусту, оскільки вважали, що саме зараз капуста - найсмачніша.

Також в цей день відзначали свято мельників, оскільки в цей день практично завжди дув сильний вітер, а млини працювали саме з допомогою цієї стихії.

До речі, у свідомості народу мельник був людиною незвичайною, і багато говорили, що він володіє надприродними здібностями або пов'язаний з нечистою силою. Хоча, з іншого боку, на Київській Русі знали, що це незамінна людина. При цьому, говорили, що дуже складно без нечистої сили самостійно будувати млин та молоти зерно.

Вірили, що мельник приносить водяному людську жертву, щоб він допомагав йому в подальшому. А для цього мельник штовхав людину у вир або під млинове колесо. Однак, правда це чи ні - невідомо.

Також поблизу млина люди намагалися не ходити даремно, оскільки побоювалися жінки з собакою, бо гадали що саме такий вигляд може приймати нечиста сила. Всі ці вірування підкріплювалися різними казками.

Говорили, що водяний гостює у мельника, а русалки під млиновим колесом миють волосся. Ще більше боялися зруйнованого або занедбаного млина, бо вірили, що на даху сидять упирі, а на стовпах можна побачити чортів. Якщо подорожній випадково заходив в це гибле місце, то, згідно з прикметами, міг пропасти безвісти.

В церкві 3 жовтня вшановується пам'ять святого Євстафія Римського - мученика, який раніше був воєначальником.

Після того, як під час полювання він побачив образ Ісуса на хресті між рогами оленя, то вирішив прийняти християнство. Після цього хрестилися два сина Євстафія і його дружина. Доля випробовувала Євстафія - його худоба померла, слуги загинули, а коли до влади прийшов імператор Адріан, то в країні стало процвітати язичництво. Оскільки Євстафій відмовився приносити жертву богам, за це він був замучений і убитий.

Народні прикмети на 3 жовтня

- Вітер північний 3 жовтня - скоро настануть холоди, а якщо вітер дме з південного боку, то попереду буде багато теплих днів. Західний вітер віщує мокру погоду й опади, а північно - східний-сильні зливи.

- Павутина 3 жовтня літає і туман стоїть - осінь буде теплою, а зима настане нескоро.

- Багато шишок на нижніх гілках ялини - чекай ранніх морозів. Якщо шишок більше вгорі, то, згідно з прикметами, холодним буде кінець зими.

Джерело