Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності та інвалідності населення. При цьому найчастіше діагностується артеріальна гіпертонія, що характеризується хронічно високими показниками тиску. При цьому, це зазвичай уже ускладнення іншої, не менш серйозної хвороби.

Гіпертонія призводить до розладів у роботі чи не всіх систем організму. Але найсерйознішим ускладненням є гіпертонічний криз, що може спровокувати інфаркт чи інсульт. Тому треба знати способи, що допоможуть знизити артеріальний тиск швидко.

Акупунктурні точки

Натискайте на умовну лінію, що йде від поглиблення під мочкою вуха і до ключиці. Вона має бути практично вертикальною. Отже, прикладіть вказівний палець в поглиблення під мочкою, потім натисніть і проведіть по лінії, зупинившись на середині ключиці.

Журавлиновий сік

Для того, щоб повпливати на тиск, не потрібно пити сік літрами. Достатньо розвести в 100 мл соку таку ж кількість меду. Цю суміш варто вживати тричі на день по маленькій ложечці.

Масаж

Для того, аби втихомирити артеріальний тиск, можна плавними повільними рухами масажувати шию. При цьому найбільше уваги приділяйте області потилиці.

Оцтовий компрес

Візьміть дві шматки тканини і змочіть їх в яблучному або звичайному столовому оцті. Потім злегка відтиснувши, прикладіть до п'ят на 7-10 хвилин. Через півгодини можна виміряти тиск, якщо його показники не зменшилися, процедуру варто повторити.