Укладення шлюбу, створення сім'ї у всіх країнах з давніх часів вважалося найважливішою подією в житті людини, адже це знаменувало перехід в новий статус і швидке народження потомства.

Азербайджан - не виняток, а ставлення до шлюбу тут серйозне. Азербайджанське весілля - це величезне за масштабами свято. До його початку, під час і після торжества проводиться безліч ритуалів, обрядів, враховуються звичаї. У процесі організації та проведення торжества бере участь велика кількість людей - від близьких родичів до сусідів. Азербайджанських дівчат з дитинства вчать бути скромними, вони багато часу проводять зі своїми подругами, уникають чоловічих компаній. Навіть зараз, коли молоді люди стали більш вільні у виборі другої половинки, його в основному робить чоловік, тому що не всі азербайджанські нареченні близько контактують з женихами до весілля. Після вибору дівчини наречений просить дозволу у батьків. Як правило, ті підтримують сина, але їх відмова нерідко стає приводом молодої людини змінити рішення.

pic Потім настає етап так званого "послання". Як це відбувається: для початку чоловік вибирає посередницю - близьку родичку, вона займається тим, що дізнається матеріальне становище дівчини, статус її батьків в соціумі. Також вона визначає, чи здатний азербайджанський наречений скласти їй гідну пару, адже якщо він недостатньо заможний, щоб забезпечити сім'ю, батьки нареченої можуть не погодитися на шлюб ще на етапі малого сватання. Також родичка дізнається про хазяйновитість дівчини, її здоров'я, освіту.

pic Практично не має значення вік майбутньої азербайджанської нареченої - за мусульманськими традиціями посватати молоду дівчину можна навіть в 14-15 років. Після того, як наречений визначився з відповідною нареченою, його батьки посилають того ж посередника або іншу людину з найближчої рідні повідомити батькові і матері дівчини про наміри молодого нареченого. Якщо ті дають згоду, призначається дата майбутнього сватання. У минулому в Азербайджані був поширений звичай виплати «башлига» за наречену стороною нареченого її батькам, точніше, батькові або іншій людині, що видавав її заміж. Виплата башлига проводилася готівкою, речами, або худобою до одруження. Однак цей звичай був поширений в Азербайджані не скрізь. Згідно з радянським законодавством, стягування башлига було заборонено.

pic Реєстрація шлюбу («кебін кесмек») відбувається за кілька днів до весілля за участю свідків з обох сторін. У шлюбний договір («Кебін кагизи»), записувалася сума («мехр»), то є гарантія на користь нареченої на випадок розлучення або смерті чоловіка За кілька днів до весілля проводиться обряд «їв бяземек» (прикраса будинку), що полягає в тому, що в цей день придане ( «джехіз») нареченої перевозиться в будинок жениха. Виділяють, як правило, «жіноче» весілля (обряд «палтар кесді»), і основне, так зване, «чоловіче» весілля. На весіллі зазвичай звучить національна музика.

pic Увечері першого дня весілля в хаті молодої проходить церемонія «помазання хни». На неї запрошуються близькі подруги і родичі дівчини. З будинку нареченого прибуває група молодих хлопців і дівчат c музикантами. Найближчі родичі нареченого наносять нареченій хну на пальці і дарують подарунки. Сім'я нареченої подає званий обід учасникам церемонії. Обряд нанесення хни в різних районах Азербайджану називається по-різному: в Шекі - «бенкет нареченої», в Товуз - «демонстрація дівчат», в Масалли і Ленкорани - «збір у дівчини», в Губі - «нанесення хни», на Абшерона - «хнанане». У ніч «хина гойма» (накладання хни) жених з боярами за звичаєм приходять в будинок нареченої за «тієї паї» (часткою весілля) і забирають баранчика і курку, даючи взамін подарунки і гроші. За традицією "тієї паї" належало вкрасти, але в 80-ті роки його заздалегідь готували і самі віддавали нареченому. Іноді музиканти залишаються в будинку нареченої і веселощі, танці тривають до ранку.

pic Вранці другого дня весілля в будинку нареченого бувають танці. У деяких селах ще зберігся звичай влаштовувати на весіллі боротьбу - «гюлеш». Ще в 70-і роки ця традиція в азербайджанських селах існувала повсюдно. На весілля спеціально збиралися помірятися силою, спритністю прославлені борці з різних сіл. До кінця весілля в будинок нареченої вирушає караван (в наші дні - караван машин), щоб привести наречену в будинок жениха ( «гялін гятірме»). На зворотному шляху караван з нареченим і нареченою затримують хлопчики для отримання будь-якого подарунка ( «хелет»). Обидві долоні нареченої перев'язують білими або червоними хусточками, розв'язуючи нареченій руки напередодні шлюбної ночі.

pic У минулому за традицією молода невістка протягом місяця після весілля не виходила за межі двору, а перші кілька днів навіть зі своєї кімнати. Тиждень вона не розмовляла зі свекром і свекрухою. Після обряду «УЗЕ чихди» найближчі родичі нареченої (без матері і батька) і нареченого збираються в його будинку, вітають молодят, дарують їм цінні подарунки або вручають гроші. Незважаючи на значну традиційність, в останні десятиліття азербайджанська весілля все ж зазнало певних змін. Так, широкого поширення набуло фотографування молодих в день весілля, біла сукня в якості весільного вбрання нареченої. Зокрема, значно пом'якшилася строгість самого весільного приховування молодих. Наречений, а зрідка і наречена, можуть сидіти за весільним столом разом з гостями. Також скоротився сам термін проведення весілля. Якщо раніше азербайджанська весілля могло тривати до 3 і навіть 7 днів, то в наші дні воно, як правило, проходить в один день.

pic