Багато кімнатних рослин восени продовжують квітувати і рости, але поступово дні стають коротшими, температура нижче й у рослинах починають сповільнюватися всі біохімічні процеси до стану спокою. Період спокою більшості кімнатних квітів має бути, коли дні найкоротші в році, з листопада по січень-лютий.

ПОЛИВ

Восени полив кімнатних рослин скорочують, тому що рослини не споживають воду так само як улітку. Земля в горщиках восени просихає довше і, щоб не розвивалися гнильні процеси, поливи потрібно робити рідше, використовуючи меншу кількість води. Перед тим як полити кімнатні квіти, перевірте стан землі в горщиках пальцем. Якщо на дотик верхній шар землі сухий то рослину потрібно полити, якщо вологий, то полив відкладіть на пару днів, а якщо земля вогка, то поливати не можна до просихання земляної грудки, тому що тривале перезволоження приводить до загнивання коренів рослин.

Якщо ви помітили появу бурих плям на листях, пагонах, а рослини у вологій землі в'януть, значить, коріння почало гнити. Швидше всього загниває коріння м'ясистих рослин, бульбових і цибулевих - колеусу, бегоній, фіалок, глоксиній. Загнивання кореневої системи прихований процес і часто рослину вже не врятувати пересадженням, тому що хвороба доходить до кореневої шийки, у цьому випадку зберегти рослину можна, якщо зрізати й укоренити пагони або верхівку.

Перезволожену рослину не поливайте, поки не просохне вся грудка землі в горщику, після полийте з фітоспорином або рожевим розчином марганцівки, щоб знищити гнильні бактерії та гриби, що почалися розвиватися в ґрунті.

Частота поливу кімнатних рослин залежить від вимог кожного виду й умов мікроклімату. Більшість кімнатних квітів восени поливають 1-2 рази на тиждень, а кактуси й сукулентні рослини 1-2 рази на місяць.

Тропічні кімнатні рослини й засухостійкі кактуси та сукуленти краще розділити й розмістити на різних підвіконнях. Тропічним рослинам потрібно вибрати тепле місце в будинку з розсіяним освітленням, часто їх обприскувати, щоб створити вологу атмосферу. Кактусам і сукулентам для зимівлі навпаки необхідний прохолодний мікроклімат з яскравим освітленням і низькою вологістю.

ПІДЖИВЛЕННЯ

Восени поступово припиняють підживлювати кімнатні рослини. З добривом поливайте кімнатні квіти на початку осені один - два рази, використовуючи фосфорно-калійні добрива, які зміцнюють листя й пагони. Азотні добрива й органіку як підживлення кімнатних рослин восени вносити не можна. Рослини, що цвітуть у зимовий період, восени навпаки починають прокидатися після літнього відпочинку. Наприклад, цикламен готується до цвітіння в прохолодних зимових умовах, його розміщають ближче до скла, регулярно поливають з піддона, щоб бульба не загнила. Для активного росту цикламену потрібні регулярні підживлення восени повним мінеральним добривом.

Азалії й камелії квітують добре тільки в прохолоді, восени їх регулярно поливають і обприскують. Після появи бутонів не можна переставляти квіти. Бульбові квіти після рясного літнього цвітіння мають піти на спочинок. У бегонії бульбових, глоксиній, ахіменесів, глориози восени засихає вся наземна частина, бульби в землі зберігають до весни при температурі близько +10°С, не поливаючи до кінця зими.

ОБРІЗКА

Восени обрізають кімнатні рослини для додання їм гарної форми, видаляються пагони, що витягнулися. Рекомендується перед переміщенням кімнатних рослин у домашні умови з вулиці обприскати їх з будь-яким інсектицидним препаратом. Краще обробляти рослини хімічними засобами на вулиці поки дозволяє погода, щоб не нашкодити своєму здоров'ю. Профілактична обробка кімнатних рослин урятує від появи білокрилки, кліщів і попелиці, які можна занести в будинок з вулиці.

Перед тим як занести горщикові квіти в будинок вони мають пройти ретельну перевірку й обробку, щоб з вулиці комахи-шкідники не потрапили в домашні умови, при яких вони можуть жити й розмножуватися цілий рік. Для цього листя рослини ретельно промийте під душем, а щоб не перезволожити землю в горщику, її закривають поліетиленовим пакетом. Вода змиє пил, бруд і комах.

ТЕМПЕРАТУРА Й ОСВІТЛЕННЯ

На початку осені вдень ще тепло як улітку, але вночі температура повітря може значно знижуватися, можливі перші заморозки. Теплолюбні кімнатні рослини, які влітку перебували на відкритому повітрі в саду або на балконі заносять у будинок на початку осені. До них зараховуються всі рослини, які не люблять зниження температури повітря нижче +16°С - це бегонії, сенполії, цитрусові, бромелієві рослини. Пізніше у квартири з вулиці заносять холодостійкі кімнатні квіти, які можуть переносити зниження температури до +7 …+10°С - це азалія, абутилон, аукуба, кактуси, камелія, лавр, самшит.

Не варто холодостійкі кімнатні рослини заносити в будинок раніше, прохолодне осіннє повітря загартує їхні пагони, листя і вони легше перезимують. У квартирі кімнатним рослинам піде на користь часте провітрювання приміщення, але без протягів. Прохолодний період стимулює закладку квіткових бруньок і підштовхує рослини до цвітіння. Щоб почала квітувати азалія, гранат, камелія, клівія, лимон, мирт, олеандр у вересні тримайте ці рослини в прохолоді при температурі +8…+12°С.

З похолоданням і скороченням світлового дня восени рослини закінчують квітувати, дозарюють їхні плоди й насіння. При підготовці до зими зміцнюються листя й пагони, що почали ріст улітку, їхня тканина ущільнюється, а в клітинах накопичується сік. Підготовляючись до періоду спокою, кімнатні рослини знижують споживання живильних речовин і вологи, тому коректується їхній полив і внесення підживлень.

Кімнатні рослини з тропіків не здатні переходити в стан спокою, їхній ріст можна тільки сповільнити, знизивши на пару градусів температуру мікроклімату й скоротивши полив, підживлення. Це необхідно, щоб при нестачі природного освітлення пагони не витягалися і не викривлялися. Якщо не створювати умови для зниження темпів росту кімнатних рослин, то необхідно для них установити штучне освітлення і досвічувати до 10-12 годинного світлового дня.

Джерело