За час своєї творчої діяльності "океани" стали символом Незалежної України. Своє 22 день народження культовий гурт відсвяткував учора, 12 жовтня.

Десять маловідомих фактів про гурт підготували журналісти 5 каналу.

1. Офіційною датою заснування групи "Океан Ельзи" вважається 12 жовтня 1994 року.

2. "Клан Тиші" – назва колективу, в якому грав кістяк майбутнього "ОЕ". До речі, всі учасники першого складу "Океану Ельзи" – Вакарчук, Гудімов, Глінін та Хусточка – не мали музичної освіти.

Втім, Вакарчук є кандидатом фізико-математичних наук, Гудімов закінчив Український державний лісотехнічний університет за спеціальністю "садово-паркове господарство", Глінін вивчився у Львівському політехнічному університеті на економіста-енергетика, а Хусточка випустився із Львівського торгово-економічного інституту зі спеціальністю "фінанси та кредит".

3. Перший офіційний виступ в історії групи відбувся 14 січня 1995 року. Він проходив неподалік від Львівської опери та зібрав близько 7 тис. людей.

4. $60 – саме таким був перший гонорар колективу за 2,5 години концерту у Львові.

5. Пісня "Там, де нас нема" була записана у ніч на Різдво 6-7 січня 1998 року. Бек-вокал записували усі, хто був присутній у студії – від музикантів до сторожа.

6. Альбом "Суперсиметрія", що побачив світ у 2003 році, вперше в історії України став двічі платиновим.

7. Фронтмен групи Святослав Вакарчук став Послом української культури. Вперше в історії України таке звання отримав рок-музикант.

8. Протягом 25 місяців група "Океан Ельзи" не давала концерти (з червня 2007-го по липень 2009-го) – у цей час Вакарчук був депутатом ВРУ.

9. "Океан Ельзи", за словами Вакарчука, ніколи не братиме участі у заходах, де учасники змагаються за місця (таких як "Євробачення"). Такий принцип гурт ухвалив ще на початку існування, після розчарування на одному з фестивалів, де "ОЕ" посів лише друге місце, лідирував від початку аж до виступу останнього колективу – який і переміг.

10. Теми пісень ОЕ звучать у першому українському анімаційному мультсеріалі "Лис Микита" і в дитячому фільмі "Прикольна казка".

Публіка та критики неодноразово визнавали "Океан Ельзи" найкращим рок-гуртом та найкращим live-гуртом СНД та Східної Європи. Усього на території України продано понад мільйон дисків "ОЕ". В Україні та поза межами країни пісні "океанів" знають напам'ять, цитують, композиції гурту стають гімном. Сьогодні ми пропонуємо згадати перший виступ "Океану Ельзи" на ТБ. Це відбулося 1995 року у програмі "Дека", повідомляє ТСН.

Перше відео з появи гурту на телебаченні.