Ще в античному світі знали про цілющі властивості кизилу. Тому нині, в сезон збору цих ягід перший місцевий нагадує його основні лікувальні властивості. Адже ягоди місять багато корисних речовин, тому допоможуть при багатьох недугах.

Яскраво-червоні ягоди багаті на: ефірні масла, органічні кислоти, флавоноїди, пектинові, дубильні, азотисті речовини, фітонциди, солі кальцію, калію, магнію, вітамін С. Тож, кизил має протизапальну, в'яжучу, бактерицидну, жовчогінну, сечогінну дію, стимулює позбавлення організму від токсинів. А відвар на його основі зміцнює, тонізує, підвищує імунітет.

Кизил показаний при застуді та інфекційних хворобах. Для їх попередження і лікування використовуються не тільки плоди, але й настої, відвари кори, гілок, листя. Настоянку можна застосовувати для лікування як екземи, шкірних інфекцій, геморою, кишкових паразитів та подагри.

Рецепт настоянки:

Щоб зробити настоянку настоянки змішайте 50 г подрібненого листя кизилу і 250 мл харчового спирту. Фільтруйте цю суміш протягом 15 днів. Бажано вживати по 10-15 крапель цієї настойки (розвівши у воді) приблизно тричі на день.

Можна також вживати ягоди кизилу. Адже вони допомагають при проблемах з роботою травної системи: усувають діарею, стимулюють виділення шлункового соку, позбавляють від печії, корисні при печінкових патологіях, мають жовчогінну дію. А ще підвищують рівень гемоглобіну, нормалізують кров'яний тиск, зміцнюють стінки капілярів і великих кровоносних судин, покращують мозковий кровообіг.