У повсякденному житті людина постійно перебуває під дією інфрачервоного випромінювання. До штучних відносяться електронагрівальні елементи і лампи розжарювання, будь-які нагріті або розпечені тіла. Цей вид випромінювання використовується в обігрівачах, системах опалення, приладах нічного бачення, пультах дистанційного керування. Що ж собою являють інфрачервоні промені? У чому користь і шкода цього виду випромінювання?

Користь інфрачервоних променів

Впливом довгохвильових ІЧ-променів сприяє наступним процесам в організмі:

Нормалізація артеріального тиску за рахунок стимуляції кровообігу;

Поліпшення мозкового кровообігу і пам’яті;

Очищення організму від токсинів, солей важких металів;

Нормалізація гормонального фону;

Припинення поширення шкідливих мікробів і грибків;

Відновлення водно-сольового балансу;

Знеболювання і протизапальний ефект;

Зміцнення імунної системи.

Опалення з використанням ІЧ-випромінювання сприяє зміцненню імунної системи, пригнічує розмноження бактерій в навколишньому середовищі і в людському організмі, покращує стан шкіри за рахунок посилення циркуляції крові в ній. Іонізація повітря є профілактикою загострень алергії.

Коли ІЧ-випромінювання може нашкодити?

Шкода від їх застосування може бути в таких випадках:

Гострі гнійні захворювання;

Кровотечі;

Гострі запальні захворювання, що призвели до декомпенсації органів і систем;

Системні захворювання крові;

Злоякісні новоутворення;

Крім того, надмірне опромінення широким спектром ІЧ-променів призводить до сильного почервоніння шкіри і може викликати опік. Також відзначені випадки появи дерматиту, виникнення теплового удару.

Інфрачервоні промені, особливо в інтервалі 0,76 — 1,5 мкм (короткохвильова область) становлять небезпеку для очей. Тривалий вплив випромінювання загрожує розвитком катаракти, світлобоязні та інших порушень зору. З цієї причини небажано довго перебувати під впливом короткохвильових обігрівачів. Чим ближче до такого обігрівача знаходиться людина, тим менше має бути час, який вона проводить біля цього приладу. Для опалення житлових і виробничих приміщень, призначених для тривалого перебування людей, використовуються довгохвильові ІЧ-обігрівачі.

Джерело