Скільки сортів рису ви знаєте? Якщо відповідь буде: «Круглозернистий, середньозернистий і довгозернистий», значить, прийшов час познайомитися з рисом у всьому його різноманітті. Зараз в усьому світі вирощують близько 8 тисяч його сортів.

Довгозернистий рис, який також називають індика, має тверді, майже прозорі, загострені зерна довжиною 6-8 мм, причому їх довжина в 4-5 разів перевищує ширину. При варінні цей рис не злипається і виходить розсипчастим.

Довжина зерен середньозернистого рису становить 5-6 мм, а ширина - в 2-3 рази менше. Такий рис хороший для приготування паельї і різотто, при варінні він стає м'яким і трохи злипається.

Круглозернистий рис, або японіка, в довжину має 4-5 мм, а ширина його становить 1/2-1/4 довжини. З цього виду рису готують різні пудинги, десерти, каші і, звичайно ж, модні зараз суші.

По виду попередньої обробки рис може бути коричневим, білим і пропареним. Один і той же сорт рису, що пройшов різні види обробки, буде відрізнятися за смаком, кольором, часом приготування та поживними властивостями.



сорти і види рису

Коричневий рис піддають мінімальній попередній обробці, зберігаючи його висівкову оболонку, яка містить значну кількість вітамінів групи В, мінералів, клітковини і фолієвої кислоти. Цей вид рису вариться довше, ніж шліфований білий, але зате представляє набагато більшу поживну цінність і належить до числа продуктів здорового харчування. Він відрізняється ароматом, що нагадує горіховий.

Білий рис повністю шліфують, тому він містить набагато менше вітамінів і мінералів, ніж коричневий. До достоїнств такого рису відносяться швидкий час приготування, відмінні смак і зовнішній вигляд страви, тому білий рис найбільш поширений у світі.

Пропарений рис поєднує в собі корисні властивості коричневого з бездоганними смаком і зовнішнім виглядом білого. Для його отримання рис попередньо замочують у воді і обробляють гарячою парою, після чого сушать і шліфують. Сухий пропарений рис напівпрозорий, з бурштиново-жовтим відтінком, а після варіння він стає білосніжним.



сорти і види рису

Басматі. Цей ароматний довгозернистий сорт називають «королем рису». Зерна басматі довші і тонші, ніж у інших сортів. При варінні він виходить розсипчастим, підходить для приготування індійських та іранських пловів, а також гарнірів.

Зерна білого довгозернистого тайського рису, або рису жасмин, відрізняються тонким ароматом. При варінні вони трохи злипаються, зберігаючи при цьому форму. З рису жасмин готують різні страви східної кухні та десерти.

Арборіо - італійський середньозернистий рис, який при варінні набуває кремообразну консистенцію і відмінно вбирає смак і аромат інших складових страви. Він підходить для приготування різотто і супів.

До найкращих сортів іспанського рису відносяться каласпарра, валенсія і гранца. З них готують плови і паелью.



сорти і види рису

З азіатського клейкого рису, як білого, так і коричневого, готують суші та десерти.

Червоний рис - камарг вирощують в однойменній провінції на півдні Франції. Він злегка липкий, відрізняється горіховим смаком. Підходить для приготування салатів і гарнірів.

Сорт рису девзіра незамінний, якщо ви хочете приготувати справжній розсипчастий узбецький плов. Його товсті витягнуті зерна покриті «пудрою» рожевого кольору і видають характерний скрип, якщо стиснути жменю їх у руці.

Чорний клейкий рис називають також тибетським «забороненим» рисом. Він відрізняється незвичайними смаком і ароматом та набуває під час варіння пурпурний колір.

Джерело