Лише 3 грудня 1991 року ,після 20 років підпілля вийшов бієць УПА, що на цьому фото, Оберишин Ілля (псевдо "Стецько" "Кобзар" ), галичанин . Про подібні випадки на Галичині багато писала ((http://tyzhden.ua/History/176096)(загальноукраїнська преса)). Менш висвітлена пресою історія рівненських останніх самураїв УПА,хоч вона надзвичайно цікава.

Наприклад , уродженець села Друхів, що на Рівне нщині ,Олійник Антон (псевдо "Індус ", "Мрія " ) тричі втікав з совіцьких таборів. В УПА він перебував з 1944 -го року і був вперше був заарештований у 1947 році групою більшовицьких упирів , що діяла під виглядом оунівців, та був засуджений до 25 років позбавлення волі. Тричі втікав із місць позбавлення волі.

Першу втечу із табору вони спланували із іншим в’язнем, однак вже після втечі виявили, що знаходяться на острові і були затримані та кинуті до карцеру.Друга втеча вела його через 20-метровий тунель попередньо викопаний разом із іншими в’язнями, потім понад 370 км. човном, сотні кілометрів потягами і нарешті довгоочікувана зустріч із матір’ю та сестрою. Та недовгою була радість, через місяць «Індуса» знову заарештували та знову присудили 25 років позбавлення волі.

Третя втеча відбулась 12 серпня 1965 року із особливого табору МВС СРСР «Дубравлаг». Антон втік разом із товаришем – Семенюком Романом Володимиром. Певний час вони подорожували Україною, у Львові їх навіть були сприйняли за угорських туристів. Згодом переховувались у знайомого в Костопільському районі на Рівне нщині , звідки планували перебратись за кордон.Та не вдалось. 14 листопада 1965 року їх виявили та заарештували співробітники КГБ. 5 жовтня 1966 року Антона Олійника засудили до розстрілу. 6 лютого 1967 року вирок виконано в Києві.27 березня 1968 року Управлінням КГБ в Рівне нській області був заарештований повстанець Ткачук Василь Артемович «Бик». Ткачук у 1943 році вступив до лав УПА, згодом перейшов до СБ ОУН.

Діючи із боївкою в околицях м. Рівного, у 1943 році їм вдалося виявити та ліквідувати відому радянську партизанку Кудешу Анастасію «Ластівку», що очолювала відділ агітації та пропаганди підпільної партизанської організації в м. Рівне .У 1944 році Ткачук був мобілізований до Червоної армії, де згодом був заарештований за підозрою у приналежності до ОУН. Однак у 1946 році справу стосовно нього було закрито за недоведеністю.

Йому вдалось влаштуватись на роботу, він працював завідувачем свиноферми радгоспу «Рівенський» та навіть був відзначений орденом «Знак Пошани».Але у 1968 році Ткачука черговий раз заарештували, а 20 лютого 1969 року він був засуджений до 15 років позбавлення волі. У 1981 році вийшов із виправно-трудового табору та тяжко хворий був відправлений на спецпоселення у Томську область. Це лише дві історії рівненських останніх самураїв УПА. Насправді їх є значно більше.

pic

pic