Підготовка винограду до зими - дуже важливий і складний процес. Але ви обов'язково повинні знайти час, щоб виконати всі заходи, необхідні для захисту винограду від морозів. Щоб отримати гарний врожай в наступному році, потрібно виконати всі вимоги, щодо захисту винограду від холодів.

ЯК МОРОЗ МОЖЕ НАШКОДИТИ ВИНОГРАДУ?

- загибель однолітнього приросту винограду та багаторічних рукавів, на випадок чого активний ріст дадуть тільки порослеві пагони та пагони зі сплячих бруньок;

- загибель надземної частини винограду, коли коренева система не страждає від морозів і залишається життєздатною;

- загибель основних плодових бруньок, що приведе до розвитку нових пагонів, але ніяк не цвітіння;

Мороз швидко ушкоджує молоду лозу винограду, здерев'янілі гілки й кореневу систему, якщо не підготувати кущ до зими. Уникнути подібних наслідків обмороження винограду можна, якщо заздалегідь продумати посадку морозостійкого винограду, але завжди є сенс поборотися й за кущі, які не здатні самостійно переживати сильні морози.

СИЛЬНИЙ І ПІДГОТОВЛЕНИЙ ВИНОГРАД ПРОСТІШЕ ПЕРЕНОСИТЬ ЗИМУ

На підтримку всіх життєвих процесів виноградна лоза витрачає певну кількість живильних речовин, які були накопичені до зимівлі. Набагато більше даних речовин іде під накриттям, коли виноград переживає зиму, але деяка порція має залишитися й на весну, адже розвиток пагонів ґрунтується саме на цих запасах. Тобто, щоб виноград пережив зиму й навесні пішов у ріст, він повинен бути дійсно сильним, а допоможуть цьому планові підживлення мінеральними й органічними добривами протягом усього сезону.

УКРИТТЯ ВИНОГРАДУ

Укривати виноград треба при заморозках, рівних -5-6°С. Раніше робити цього точно не треба. Якщо виноград укрити рано, можливе випрівання вічок, а також розвиток грибних захворювань, яким тільки дай тепло в укритті. Фахівці рекомендують тримати виноград під укриттям як можна менші строки, і це піде тільки на користь.

Найбільш правильно буде почати вкривати виноград у той момент, коли земля трохи промерзне, саму малість. Лозу ж необхідно зв'язати і пригнути до землі заздалегідь, можна і через пару днів після обрізки. Укривний матеріал також має бути поруч, щоб у будь-який момент ви могли відразу накинути його на кущі винограду.

Укриття винограду має пропускати повітря, бути теплим і легким, можливе використання соломи, лапника, різних синтетичних тканин, інше.

Джерело