Спекотним літом волога від поту і чутлива шкіра інтимних місць легко натирається білизною. Неприємні відчуття посилюються тим, що влітку ми частіше використовуємо гоління або воскову епіляцію зони бікіні, щоб сміливо носити купальник. Коли жаркий сезон закінчується, проблема зникає сама собою.

Якщо жінка страждає від молочниці, яка повертається знову і знову, восени можна зітхнути з полегшенням. Дріжджова інфекція любить гаряче, вологе середовище. І коли ми перестаємо так відчайдушно потіти, як це було влітку, ризик, що ця напасть проявиться, сильно знижується.

Побоюйся тісного й синтетичного одягу

З іншого боку, осінь — це пора теплого одягу, не всі наші зігріваючі вбрання однаково корисні. Штани, колготки, штани — річ хороша, але вони не повинні бути занадто тісними, і добре б в колготках була бавовняна ластка, а штани були пошиті з натуральної тканини. Все, що утримує вологу, велика радість для збудників інфекцій. Щільна синтетична білизна теж винна у злочинах проти жіночого здоров'я.

Звичайно, це не означає, що потрібно продовжувати одягатися по-літньому і забувати надіти щось тепле. Носи одяг, який дихає і досить вільно сидить.

«Там» не повинно бути сухості

Те, що ти не мокра від спеки, не означає, що відчуття сухості — це нормально. Піхва — це самостійна екосистема, яка в нормі самозволожується. І якщо ти відчуваєш, що там сухо — причиною тому можуть бути гормональні зміни, алергія, деякі продукти і медикаменти.

Самолікування — погана ідея в будь-яку погоду

Повертаючись до молочниці, яку лікуєш-лікуєш, і знову рецидив, лікарі нагадують: який би сезон не стояв на подвір'ї, корінь проблеми може критися в самолікуванні. Звичайно, простіше піти в аптеку і придбати розрекламований препарат. Але ти могла поставити собі неправильний діагноз. І хвороба не проходить саме тому, що ти лікуєшся не від того.

Цілком можливо, те, що ти вважаєш молочницею, насправді інша інфекція. Наприклад, бактеріальний вагіноз. А значить, і лікування повинно бути іншим. Але щоб поставити правильний діагноз, треба пройти обстеження, здати мазки.

Інша проблема — використання народних методів самолікування. Наприклад, масло чайного дерева, звичайно, природний антисептик. Але те, що в інтернеті його рекомендують використовувати, страшно сказати, для спринцювання — це просто варварство. Це масло можна застосовувати тільки зовнішньо, на шкірі, а не на слизовій оболонці статевих органів. При використанні його для лікування статевих інфекцій воно лише викличе роздратування і навіть опік.

І саме основне для жінки - в любому випадку себе треба берегти.

Джерело: УкрМедіа