"Не хочу в школу!", "Не піду туди!", "Не хочу нікого зі школи бачити!" - фрази, котрі більшості батькам доводилося чути не раз від своїх школяриків. Як полегшити дитині адаптацію до колективу та привити любов до знань та школи - читайте далі.

1. Страх перед невідомістю

Дитині страшно все - чи не буде вчителька злою, чи будуть нові друзі, чи вдасться все встигати та всьому навчитися? Вихід є: чим більше дитина знатиме про школу, вчителя та однокласників - тим легше пройде період адаптації. Добре, якщо ви разом ще до навчання відвідаєте школу, клас, покажет та розкажете про все - це дитині надзвичайно допоможе. А якщо хтось із друзів буде також із малюком в одному класі - це також додасть впевненості.



pic

2. Розуміння, для чого потрібно навчатися

Малюку важко зрозуміти, чому він не може йти дивитися мультики чи гуляти, а потрібно йти до школи та уважно навчатися і сидіти впродовж уроків. така психологічна незрілість ще й обумовлена раннім віковим початком навчання. Але все ж готуватися треба наперед, а не у останні дні серпня. Можна записатися на певні підготовчі курси, гуртки, або ж навіть і звернутися за допомогою та консультацією до психолога. Головне - психологічний стан дитини.



pic

3. Небажання йти до школи навіть через декілька днів

Можливо у дитини із кимось конфлікт - вчителем, однокласником чи іншими. Головне не відгороджуватися від дитячих проблем, та все-таки реагувати на дитячі сльози та прохання. Вияснити причину, виробити план дій та розібратися- не залишайте дитину на самоті із її проблемою.



pic

4. Відставання від успіхів інших

Можливо саме нерозуміння предмету або ж першість однокласників - спектр чималий, але і тут потрібно знайти першопричину. Зацікавте дитину предметами, допоможіть із завданнями. висловіть слова віри та підтримки - для дітей це неабиякий стимул. Але не виконуйте завдання замість дітей, не привчайте до того, що вона у будь-який момент все може "звалити" на батьківські плечі, а сама буде дивитися мультфільми. "Делегування" повноважень на батьків не повинно відбуватися, адже дитина може втратити мотивацію займатися.



pic

5. Через "валізу" знань - школа нецікава

Якщо ваш малюк вже з 4-ох рахував, а з 5-ти писав, ходив на різноманітні курси, заняття, гуртки - імовірно шкільна програма першого класу для нього може бути нецікавою або знайомою. Підготовка це добре, проте дитина в школі повинна дізнаватися щось нове, а не нудитися слухаючи ту ж інформацію, котру вже він знає. Вихід є: оберіть 2-3 предмети, котрі найцікавіші вашому школярику, та освоюйте їх глибше вдома. Головне показати й інщі сторони предмету - цікаві та невідомі.

Нехай навчання приносить вам та вашим малюкам користь та нові знання!