Невідомі у масках посеред ночі увірвалися на територію приватного підприємства у Рівному та, зв’язавши сторожа, вивезли 34 колоди дуба. Трьом зловмисникам, яких затримали оперативники, слідчі повідомили про підозру.

Події розгорталися ще 29 червня цьогоріч. Опівночі на територію приватного підприємства обласного центру ввірвалися двоє невідомих у масках. Чоловіки зв’язали охоронця та розпочали завантажувати колоди дуба. Для цього на територію підприємства під’їхав кран-маніпулятор та вантажний автомобіль, а разом з ними ще четверо чоловіків.

Обоє водіїв не знали, що їх використовують у злочині. Тому зловмисники пригрозили, що мають робити те, що їм скажуть і про все, що тут відбувається повинні мовчати, інакше можуть постраждати їхні родини.

Грабіжники завантажили 34 порізаних колоди дуба, довжиною до чотирьох метрів і загальним об’ємом понад 10 кубів кругляка першого та другого сорту. Близько п’ятої ранку, коли вже почало світати, всі покинули територію. Тільки тоді охоронник зміг викликати працівників поліції. Поліцейські за фактом грабежу, поєднаного з проникненням у приміщення, що завдало значної шкоди потерпілому, відкрили кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією частини 3 статті 186 Кримінального кодексу України та розпочали пошуки зловмисників.

З’ясувалося, що викрадений дуб того ж ранку розвантажили у селі Великий Житин Рівне нського району на території складського приміщення. Власником його виявився товариш організатора злочину, який не знав, що саме привезуть, тому на це згоду. Та вже того ж дня деревину доставили приватному підприємству з обробки лісопродукції у село Судилки Хмельницької області, де за нього зловмисники отримали майже 80 тисяч гривень.

Під час проведення санкціонованого обшуку на території цього ж складу слідчі виявили декілька викрадених колод. Потерпілий упізнав їх за ознаками підгорілості.

Завдяки професійним та злагодженим діям працівників карного розшуку вдалося встановити осіб, причетних до скоєного кримінального правопорушення, та вийти на слід злочинної групи. За попередньою інформацією, до її складу входило разом із організатором троє осіб. Очолював групу 51-річний рівнянин. Чоловік став доволі відомим через неетичну та зухвалу поведінку з правоохоронцями, коли ті зупинили його через водіння у стані алкогольного сп’яніння. Тоді він, ледве тримаючись на ногах, нецензурно висловлювався на адресу поліцейських та провокував бійку. Відео цього інциденту розповсюдили очевидці у мережі Інтернет.

Кістяк групи становили 30-річний житель Хмельницької області та 29-річний уродженець Російської Федерації, який мешкає у Демидівському районі. Саме останній має насичене кримінальне минуле. Протягом 2011 року разом із поплічниками скоїв загалом дванадцять розбійних нападів на банки, приватні офіси та інкасатора. Тоді суд за його потужну злочинну діяльність відправив на п’ять років за ґрати. Однак півроку тому він звільнився з місць позбавлення волі достроково. Усім трьом повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, хоча вони свою вину заперечують. Більше того, під час вручення постанови про підозру намагалися порвати документ та погрожували присутнім правоохоронцям фізичною розправою.

Молодшому спільнику суд обрав міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою, а жителю Хмельниччини — цілодобовий домашній арешт.

«Відносно особи, яка формально була організатором злочину, було внесено клопотання про взяття його під варту. Однак чоловік зник із приміщення суду, тож через деякий час його було оголошено у розшук», — повідомив заступник начальника ГУНП в Рівне нській області – начальник слідчого управління Олександр Панасюк».

18 жовтня поліцейські встановили його місцезнаходження і затримали на підставі ухвали слідчого судді для доставлення у суд з метою розгляду питання про взяття під варту. Учора, 19 жовтня, на засіданні суд відмовив у задоволенні клопотання і призначив запобіжний захід у виді домашнього арешту з 22 до 7 години.

«Суд не врахував ризики, наведені у клопотанні, — зауважив підполковник поліції. — Крім того, підозрюваний не має місця реєстрації, а відтак здійснювати контроль за домашнім арешту буде проблематично. Також чоловік заявив про захворювання своїх членів сім’ї, але документів не пред’явив. Підозрюваний під час досудового засідання чинив тиск на свідків злочину та родичів, аби ті змінили свої покази. Однак ці факти не вплинули на рішення. Тому ми будемо звертатись до прокуратури, аби в апеляційному порядку оскаржити рішення суду першої інстанції».

До слова, хворим підозрюваний вважає свого 21-річного сина, якому теж повідомлено про підозру у скоєнні грабежу та розбійного нападу та кримінальне провадження з обвинувальним актом скеровано до суду.

Правоохоронці проводять досудове розслідування та встановлюють інших можливих осіб, причетних до скоєного злочину.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Рівне нської області