21.10.2016 під головуванням прокурора Рівненської області відбулася розширена оперативна нарада, на якій обговорено підсумки роботи органів прокуратури області за 9 місяців поточного року та визначено заходи щодо підвищення її ефективності в умовах зміни конституційного статусу органівпрокуратури та їх функцій.

У роботі наради взяли участь перший заступник та заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів, працівники апарату прокуратури області, керівники місцевих прокуратур, їх перші заступники та заступники, а також начальники відділів місцевих прокуратур.

Відкриваючи оперативну нараду, прокурор області Олег Соболь зосередив увагу колективу не тільки на позитивних напрацюваннях і тенденціях, які здобуто відомством у звітний період, а й на необхідності негайного реагування на виклики, що постали перед органами прокуратури в сучасний період.

Наголошуючи на пріоритетах, керівник регіональної прокуратури зазначив, що передусім очікує реальних результатів у сферах протидії знищенню лісів, незаконним оборудкам із землею та деревиною, розкраданню бюджетних коштів шляхом завищення тарифів на газо-, тепло- та водопостачання. Не втрачає також актуальності проблема незаконного бурштиновидобутку.

- Вирішенню проблеми, пов’язаної із видобутком каміння бурштину, сприяло б певною мірою прийняття змін до діючого законодавства. Нині ж ми повинні продовжувати у наступальному русі протидіяти старательській діяльності та незаконній реалізації бурштину, - наголосив Олег Соболь. Також він вказав на необхідність сконцентрувати зусилля у боротьбі з корупцією. І хоча у зв’язку із законодавчими змінами органи прокуратури вже не можуть використовувати такий важіль реагування на прояви корупції, як право складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, проте вказане не дозволяє згорнути роботу на цьому напрямі, а вимагає її переорієнтації, зокрема щодо вжиття заходів з виявлення та фіксації порушень, скерування матеріалів до компетентних суб’єктів протидії корупції. Також слід продовжити ефективне використання наданих Законом України «Про запобігання корупції» повноважень щодо внесення подань на 2 усунення причин та умов, що сприяли вчиненню правопорушень, пов’язаних з корупцією.

У контексті питання щодо протидії злочинності на території регіону учасниками наради відзначено, що завдяки вжитим прокуратурою спільно з іншими правоохоронними органами заходам рівень злочинності на 10 тис. населення на Рівне нщині залишається нижчим ніж в середньому по державі – 85,1%. Вдалося досягти зниження злочинних проявів серед неповнолітніх.

З початку року правоохоронні органи завершили розслідування у кримінальних провадженнях та скерували до суду 29 обвинувальних актів стосовно 38 осіб, які вчинили корупційні кримінальні правопорушення. Судами розглянуто і задоволено позови прокуратури, заявлені на захист інтересів держави та громадян, за якими відшкодовано майже 65 млн грн. Повернуто та попереджено незаконне надання більше ніж 530 га земель.

Сума задоволених позовів у сфері захисту прав дітей сягнула понад 800 тис грн. Прокурори вирішили майже 3 тис звернень громадян. Із детальним аналізом стану законності та пропозиціями щодо шляхів підвищення ефективності на відповідних напрямах, зокрема проблемних, виступили перший заступник та заступники прокурора області. Також через допущенні окремі прорахунки в організації роботи заслухано пояснення керівників місцевих прокуратур, їх заступників та керівників територіальних відділів місцевих прокуратур.

Проаналізувавши стан справ, очільник відомства поставив вимогу працівникам органів прокуратури області активізувати та покращити якість роботи на усіх напрямах діяльності. За результатами проведеної наради прийнято відповідне рішення з визначенням низки заходів, які необхідно реалізувати до кінця поточного року.

Прес-служба прокуратури Рівне нської області