24 жовтня на засіданні постійної комісії з питань гуманітарної політики депутати підтримали Звернення до Кабінету Міністрів України щодо недопущення скорочення видатків на виплату стипендій для студентів вищих навчальних закладів у Державному бюджеті України на 2017 рік, запропоноване заступником голови Рівненської обласної ради Олексієм Бучинським.

Обласні обранці рекомендували Миколі Драганчуку винести дане питання на розгляд чергової сесії.

Напередодні до заступника голови обласної ради Олексія Бучинського звернулися представники місцевих молодіжних громадських організацій та спілок, оскільки в суспільстві активно обговорюється та набула розголосу пропозиція Мінфіну урізати витрати на стипендії з нового бюджетного року та змінити порядок їх нарахування. Як зазначила голова постійної комісії Алла Черній, будь-яке звернення, спрямоване на захист прав і гарантій громадян, ми, як гуманітарна комісія, рекомендуємо прийняти. «Більше того, уряд має нарешті виконати Закон України «Про вищу освіту» № 1556-18, зміни до якого ухвалені ще 1 липня 2014 року в частині підвищення мінімальної стипендії для здобувачів вищої освіти до рівня прожиткового мінімуму, - йдеться у тексті звернення. - На сьогодні студенти недоотримують належні їм за законодавством 615 гривень, що складають різницю між розміром прожиткового мінімуму у 1496 гривень та стипендією студентів вишів у 825 гривень».

Рівне нська обласна рада клопоче про повторне присвоєння Бандері звання Героя України

Ми закликаємо Кабінет міністрів не скорочувати видатки на стипендії студентам вищих навчальних закладів, не змінювати порядок їх нарахування і врахувати у бюджеті видатки на виконання Закону України «Про вищу освіту» у частині урівняння мінімальної стипендії та прожиткового мінімуму. Пріоритетами економії бюджетних коштів мають стати не студенти та інші малозахищені верстви населення, а уряд. Про жодні зміни порядку виплати студентських стипендій в Україні не може йтися до виходу з економічної кризи шляхом деолігархізації й демонополізації економіки, перемоги над корупцією, досягнення високих соціальних стандартів й рівня життя громадян, забезпечення реальних робочих місць для молоді, - наголосив Олексій Бучинський, представляючи проект Звернення.