Домашнє заморожування овочів - гідна альтернатива консервації. Саме заморожування овочів на зиму в домашніх умовах дозволить зберегти максимум вітамінів і мікроелементів у плодах. Адже овочі під час заморожування частіше за все не піддаються тривалій тепловій обробці, при якій руйнуються вітаміни, а також немає потреби їх солити і заливати оцтом.

Домашнє заморожування овочів на зиму має свої правила і секрети:

Для заморожування овочів вибирай свіжі, цілі, не деформовані плоди. Найменша плямочка може зіпсувати всю твою заготовку на зиму.

Перед заморожуванням овочів гарненько помий і висуши їх. В іншому випадку заморожені овочі злипнуться в суцільний ком.

Дрібні овочі (горошок, кукурудзу, чері) заморожують цілими. Великі овочі слід порізати в залежності від того, з якою метою вони потім будуть використовуватися.

Щоб смак і колір продуктів залишався насиченим і яскравим, деякі овочі перед заморожуванням слід бланшувати, тобто опустити в окріп на кілька хвилин із наступним швидким охолодженням.

Домашнє заморожування овочів проводиться максимально швидко, при найбільш низькій температурі. Потім заморожені овочі перекладають у морозильну камеру на тривале зберігання.

Замороження овочів на зиму передбачає пакування продуктів у пластикові контейнери або поліетиленові пакети. Бажано, щоб в упаковку потрапило якомога менше повітря.

Контейнери та пакети потрібно упакувати герметично, щоб із них випаровувалося якомога менше вологи, а значить, овочі після заморозки залишаться соковитими.

Заморожувати продукти бажано невеликими одноразовими порціями, розрахованими на одне використання. Повторно заморожувати овочі не слід, бо вони втрачають свої корисні і смакові властивості.

Обов'язково підписуй назву заморожених овочів, вид нарізки і дату - це значно спростить розпізнавання продуктів у холодильнику.

Заморожені овочі в морозильній камері при температурі не вище -18°С зберігаються до року, а при температурі від 0 до -8°С - до 3-х місяців.

Джерело