Теплі грядки - це природні "грілки" для теплолюбних овочевих культур. Вони повністю складаються з рослинних залишків і влаштовуються таким чином, щоб органіка, що розкладається, виділяла тепло, підігрівала знизу коріння рослин, допомагаючи їм перенести нічні заморозки, літні перепади температур, холодні роси.

При розкладанні великої кількості органіки на теплій грядці виділяється не тільки теплота, але й вуглекислий газ, утворюється багато живильних речовин. Завдяки цьому рослини можна висаджувати в ґрунт раніше звичайного, вони швидше і краще розвиваються, здобувають стійкість до хвороб, раніше починають давати плоди. При цьому врожайність істотно підвищується, а період плодоносіння продовжується до осені.

Готувати теплі грядки можна наприкінці літа й восени, коли на городі звільняється місце і накопичується достатня кількість рослинних відходів, а можна й навесні - як тільки розмерзнеться ґрунт. Під теплі грядки варто вибирати сонячне місце й орієнтувати їх зі сходу на захід.

ЯК ЗРОБИТИ ТЕПЛУ ГРЯДКУ НА ЦІЛИНІ

У травні місце для майбутньої теплої грядки необхідно огородити дошками, усередині притоптати траву й укласти на неї зверху деревні відходи (друзки, гілки, що залишилися від обрізки дерев і кущів). Наступним шаром ідуть старі газети або будь-який інший папір у три шари або пакувальний картон. Зверху на картон на десять сантиметрів насипається перепрілий гній, компост або перегній. Цей шар не дасть бур'янам пробитися в грядку, удержить вологу й забезпечить живлення. Потім все це зверху засипається скошеною травою.

Протягом літа потрібно додавати на грядку виполоті бур'яни та інші рослинні відходи, а так само обов'язково забезпечити щотижневий полив, щоб органіка почала перегнивати. Наступною весною достатньо присипати таку грядку зверху перегноєм шаром 10 см і можна висівати насіння або саджати розсаду.

ТЕПЛА ГРЯДКА З ВИКОПУВАННЯМ ТРАНШЕЇ

Якщо ви хочете, щоб тепла грядка служила на ділянці довше (8-10 років), тоді доведеться попрацювати. Для початку на місці майбутньої грядки необхідно викопати траншею глибиною у два багнети лопати або навіть більше.

На дно траншеї по центру поперек грядки заставляються міцні, не гнилі цурки, або гілки, корені і стовбури висохлих плодових дерев. З боків траншея набивається друзками, корою, дрібними гілками. На важких глинистих ґрунтах варто поглибити траншею на 5-7 см, і на її дно засипати шар піску, а потім уже укладати деревні залишки.

Шар з деревними залишками зверху закривають переверненим дерном і добре втоптують. На дерен ставиться дерев'яний короб висотою 30 см і наповнюється сухим листям, травою, рваним папером, попелом, бадиллям. Останніми десятьома сантиметрами грядки має стати земля, наполовину перемішана з компостом.

Така грядка знов-таки не вимагає перекопування, тільки розпушування верхнього шару. Через два-три роки листя й трава у верхньому шарі грядці утворять відмінний перегній - його при бажанні можна буде використовувати на інших грядках, а короб знову заповнити рослинними залишками.

Варто пам'ятати, що в перший рік теплі грядки містять дуже багато азотистих речовин, тому не слід саджати в них культури, які накопичують нітрати: цибулю, салат, буряк, редис, зелень. У перший рік на таких грядках вирощують овочі, вимогливі до живлення і тепла: огірки, кабачки, гарбуз, томати, перці, баклажани.

Крім того, не забуваємо про полив: мікроорганізми в теплій грядці будуть жити й переробляти мертву органіку тільки у вологому середовищі, тому поливу такі грядки вимагають більше, ніж звичайні.

Джерело