Як рекомендують фахівці, осінню посадку варто починати з моменту пожовтіння листя і закінчувати за 15-20 днів до настання стійких морозів.

Смородина, аґрус і малина дуже рано навесні вступають у ріст, тому їх все-таки краще саджати восени.

Саджанці смородини й аґрусу придатні двох-трирічні, а малини - однолітні з добре розвиненою кореневою системою.

Перед посадкою всі ушкоджені корені підріжте до здорового місця, а надземну частину пагонів укоротіть, залишаючи пеньок висотою у смородини 20-25, в аґрусу та малини 15-20 см.

У кожну посадкову ямку внесіть по 4-5 кілограмів перепрілого гною або компосту й мінеральні добрива: суперфосфату 60-90 г, сульфату амонію і хлористого калію 25-30 г. Гній можна застосовувати тільки добре перепрілий, тому що свіжий, що не розклався, стикаючись з корінням, може викликати їхнє загнивання, а потім і загибель усієї рослини. Добрива перемішайте з землею та скиньте на дно посадкової ями.

Смородину саджайте на 6-8 сантиметрів глибше кореневої шийки, щоб викликати розвиток додаткових коренів.

Аґрус і малину - на ту ж глибину, на якій вони росли в розпліднику, або глибше на 3-4 сантиметри. Корені ретельно розправте, землю навколо кущів ущільніть, і полийте з розрахунку відро на 3 кущі, а в суху погоду - по відру на кожний кущ.

При осінній посадці кущі ягідників на зиму підсапайте на висоту 20-30 сантиметрів, а при весняних посадках попередньо розпушений ґрунт навколо кущів покрийте гноєм (замульчуйте).

Джерело