2 листопада у православній церкві вшановується пам'ять святого Артемія Антіохійського, який жив у IV столітті і відомий як християнський святий. (*Які ж прикмети пов'язані з цим днем?*)

Зазвичай 2 листопада вранці люди відправлялися до церкви для того щоб поставити свічку святому Артемію і попросити у нього зцілення від різних хвороб.

За переказами вважається, що Артемій спочатку був воєначальником під час правління імператора Костянтина Великого. Старанною службою він заслужив посаду намісника Єгипту.

Проте після смерті імператора до влади прийшов Юліан Відступник, який ініціював сильні переслідування прихильників християнської віри. Артемій, у свою чергу, виступив з критикою цієї політики, за що був заарештований і підданий численним мукам.

Однак Артемій навіть при сильних знущаннях не відрікся від своєї віри і був страчений. Тіло Артемія було перевезено до Константинополя, де його поховали на території храму Іоанна Предтечі. У 1073 частка мощей мученика Артемія потрапила в Києво-Печерську лавру, і знаходиться там донині.

Народні прикмети на 2 листопада

- Якщо білки ховають багато горіхів, то зима буде холодною.

- Якщо з ранку іній покриває дерева - чекайте поганого врожаю.

- Якщо вовки наближаються до будинків і виють, то зима буде голодною, а літо неврожайним.

- Сніг випав на суху землю - скоро встановиться тепла погода.

- Модрина скинула голки 2 листопада - скоро випаде сніг і залишиться лежати до весни.

- Якщо побудувати в цей день міцний паркан, то весь рік сім'я буде жити багато, оскільки вважалося, що через дірки в паркані щастя і багатство витікає.