Випадки, коли історичні будівлі Рівного обшиваються пінопластом або ж повністю змінюються у наслідок так званих ремонтів, чи реставрацій - непоодинокі. Про це в ефірі Першого місцевого під час телемосту “Без ілюзій” із містами Західної України розповів активіст Андрій Токарський.

Як приклад він назвав будівлю паспортного столу, що на вулиці Словацького,3 в Рівному.

- Активісти стали свідками того, як будівлю, яка має свою історію і подана на отримання паспорту історичної пам'ятки, почали просто обшивати пінопластом, щоб утеплити. Ми звернулися до місцевих посадовців, аби зупинити це і пришвидшити процес надання приміщенню паспорту історичної пам'ятки. Лише після цього, фірма, яка має відповідну ліцензію, зможе розробити проектно-кошторисну документацію на реставрацію будівлі, - каже Андрій Токарський.

У свою чергу головний архітектор Івано-Франківську Дмитро Нижник каже, що в них таких проблем із комунікацією між управліннями міської ради немає і все відбувається злагоджено.

- Ми зацікавлені в збереженні історичних пам'яток міста і тому робимо для цього все можливе. Адже вони повинні бути збереженим для нащадків, - зазначив архітектор.

Для того, щоб захистити в Рівному історичні будівлі, які ще немають офіційно такого статусу — розробляють історико-опорно-архітектурний план.

- Цей документ дозволить захистити, як будівлі, так і землі, на яких вони знаходяться. Адже зараз генплан міста неповноцінний. Як буде ж готовим історико-опорно-архітектурний план, він пройде погодження в Міністерстві культури та у Міністерстві регіональної політики України. Тільки тоді генплан Рівного визнають, як повноцінний. Поки цього не відбулося, говорити про збереження історичних пам'яток не можна, - каже начальник управління культури Рівне нського міськвиконкому Тарас Максименко.

Щоправда, цьогоріч буде готовою лише перша частина історико-опорно-архітектурного плану. Вцілому документ обіцяють завершити наступного року. Чи дочекаються свого законного захисту 54 історичні будівлі, які подані на отримання цього статусу - питання риторичне.