Завдяки великій розмаїтості сортів капусти білокачанної вживати її у свіжому вигляді можливо практично цілий рік. Правда, для тривалого зберігання підійдуть аж ніяк не всі сорти.

Для зимового вживання краще віддати перевагу капусті середньостиглих, середньопізніх або пізньостиглих сортів. Крім того, надзвичайно важливо дотримуватися строків збору врожаю. До речі, не дуже давно англійські агрономи з'ясували, що найкраще зберігається капуста, зібрана в період, коли температура повітря дорівнює 0…+5°С. Пояснюється це тим, що саме при таких температурах у головках капусти сповільнюється процес дихання.

Оптимальні умови для зберігання капусти: температура від -1 до +1°C з відносною вологістю повітря 90–95%.

Перед тим, як прибрати капустини на зберігання, їх необхідно відсортувати, відбираючи тільки щільні й сухі. Капустини з механічними ушкодженнями й ознаками хвороб для зберігання в льосі не годяться, вони можуть ушкодити весь урожай, навіть якщо пролежать поруч зі здоровими качанами всього кілька днів.

- Зберігають капусту на стелажах, уклавши її головка до головки, корінням нагору, або просто підвішеною за корінь до стелі.

- Можна зберігати капусту без верхнього зеленого листя і коренів, обгорнувши головку звичайним папером.

- Існує ще один стародавній спосіб зберігання капусти: з качана знімають все нещільно прилягаюче листя й гарненько змазують його глиною, заздалегідь розведеною до консистенції сметани. До качана прив'язують мотузку і, зробивши петлю, підвішують за неї капусту спочатку під навісом - для просушки, а потім у льосі - для тривалого зберігання.

Джерело