Від йоду залежить злагодженість роботи щитовидної залози, вироблення нею гормонів. Тому важливо, щоб цей мікроелемент постійно був у нормі. Він міститься в деяких продуктах, але не завжди ми додаємо їх до свого раціону, що негативно впливає на стан здоров'я.

Тому, щоб почуватися нормально і вчасно поповнювати запаси йоду, треба стежити за своїм організмом. Він сам вкаже на наявність йододефіциту.

1. Набряки. Вони часто з'являються у людей, яким не вистачає йоду. Виражається це в «мішках» під очима або ж напухлими пальцями на ногах і руках. Медики не радять в даному випадку пити сечогінні препарати або відвар шипшини, бо можна ще більше нашкодити. Найкраще піти до лікаря, щоб виявити точну причину.

2. Слабкість і втома. Щитовидна залоза виробляє гормони, які створюють енергію. При дефіциті в організмі йоду, щитовидка працює повільніше, що в результаті призводить до спаду сил, сонливості, слабкості, м'язових болів. Ця симптоматика не зникає після нічного відпочинку.

3. Нерегулярні менструації вказують, що в організмі стався гормональний збій. А це може свідчити про те, що щитовидна залоза не виробляє необхідної кількості гормонів, що цілком могло б бути викликано дефіцитом йоду. Більш того, йододефіцит може стати причиною безпліддя і викиднів.

4. Анемія може розвинутися і проявитися, коли з'явиться гіпотиреоз, викликаний дефіцитом йоду. При нестачі йоду в крові людини залізо слабо всмоктується, у результаті чого прогресує залізодефіцитна анемія.

5. Набір зайвих кілограмів провокує нестача йоду. Щитовидна залоза дає збій і вироблення гормонів порушується, що само собою впливає на стан організму.

6. Погіршення пам'яті. Практично всі люди, які страждають від нестачі йоду, помічають зниження розумових здібностей. При йододефіциті прогресує забудькуватість, важко сконцентруватися, чи засвоїти нову інформацію.

Тому щоб поповнити запаси йоду в організмі треба регулярно вживати банани, морську капусту, хек, мінтай, журавлину, чорнослив, креветки, молоко, яйця, йодовану сіль.