Кожна людина хоче, щоб в її житті були добрі, чуйні друзі, зігріваючі серце слова і вчинки, завдяки яким раділа душа. (*Щороку 13 листопада відзначається Всесвітній день добра.*)

Дане свято з'явилося в 1998 році в Токіо, коли країни, переважно тихоокеанського регіону, та Англія, яка доєдналася до них, вперше провели симпозіум під назвою «Всесвітній рух за добро».

Пізніше до них приєдналися й інші держави. Всесвітній день добра - це свято дії.

Спеціально для цього дня французький художник ОРЕЛЬ (Aurele) створив символ – відкрите серце. Про це інформує УНІАН.

У деяких країнах на це свято прийнято дарувати знайомим і незнайомим людям квіти.

Незалежно від того, скільки людині років, де вона живе і яка в неї професія, вона може зробити добро: побачити позитивне в складній ситуації, щоб надихнути інших; прислухатися до друзів і сім'ї; поділитися часом, енергією і засобами, щоб допомогти світу, в якому він живе, стати краще.

Дослідження показали, що люди, які постійно здійснюють добрі, хороші вчинки, відчувають себе щасливіше, рідко хворіють і довго живуть. А ті, хто не приховує своїх почуттів, висловлює подяку і ніжність, менше страждають депресією, є оптимістами, позитивно дивляться в завтрашній день і вважають своє життя гармонійним і щасливим.

Більше того, добрі люди менше хворіють і довше живуть, стверджують вчені Мічиганського університету (США). Дослідники спостерігали протягом п'яти років понад 400 літніх подружніх пар. Партнери, що виявляли увагу й турботу одне до одного, хворіли вдвічі рідше.

Учені також відзначили, що чуйні люди живуть в середньому на дев'ять років довше, ймовірно, завдяки тому, що у них кращий імунітет і здоровіше серце: коли людина робить щось хороше іншим людям, у неї підвищується рівень лімфоцитів, і розширюються судини.

Інший "побічний ефект" доброти - вироблення "гормонів задоволення". Коли людина допомагає іншим, її мозок виробляє велику кількість ендорфінів, відомих як прекрасне природне знеболювальне. Крім того, ендорфіни мають заспокійливий ефект, нейтралізують дію стресу, полегшують депресію. Виявляючи чуйність, ми відчуваємо фізичне полегшення, почуваємо себе менш самотньо, оточення викликає у нас менше неприязні. Нарешті, чуйність супроводжується душевним піднесенням, яке межує з ейфорією, що пояснюється виробленням гормону серотоніну, який регулює наш настрій.