Пити - заради здоров'я. Нове дослідження схиляється до того, що для здоров'я серця корисне помірне вживання алкоголю. Вдалося встановити, що споживаючи до двох алкогольних напоїв в день, можна сповільнити зниження «хорошого» холестерину - ліпопротеїнів високої щільності.

Дослідники припускають, що помірне споживання алкоголю може сповільнити зниження "хорошого" холестерину.

Є два типи холестерину: ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) і ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ).

Так званий "поганий" холестерин, холестерин ЛПНЩ може викликати накопичення зубного нальоту в артеріях на високих рівнях - стан, відомий як атеросклероз. Це може збільшити ризик серцевого нападу та інсульту. ЛПВЩ холестерин допомагає видалити ЛПНЩ холестерин з артерій, несучи його назад в печінку, де він руйнується і виводиться з організму. Цей процес може знизити ризик серцевого нападу та інсульту, роблячи ліпопротеїни високої щільності "хорошим" холестерином.

За даними клініки Майо, оптимальні рівні "хорошого" холестерину для чоловіків і жінок 1,6 ммоль на літр або вище. Рівні нижче 1,3 ммоль на літр для жінок або 1 ммоль на літр для чоловіків може підвищити рівень холестерину, а в подальшому, більш високий ризик серцевого нападу та інсульту.

Нові дослідження показують, що помірне споживання алкоголю може покращити показники "хорошого" холестерину. Співавтор дослідження Хуе Хуан, з Університету штату Пенсільванія, і команда, проаналізували дані 80,081 китайських дорослих, які були в середньому віці 49 років. Помірне споживання алкоголю було визначено як 0,5-1 напою в день для жінок і від одного до двох напоїв в день для чоловіків. Дослідники також дивилися на те, які види алкоголю вживали учасники. Всі дорослі не мали серцево-судинних захворювань і раку, і вони не використовували холестерино- цукрознижувальних препаратів протягом періоду спостереження.

Рівень "хорошого" холестерину у всіх учасників зменшився протягом періоду спостереження. Проте, дослідники виявили, що у помірно питущих зниження було більш повільне, в порівнянні з тими, хто не п'є і в сильно питущих. Подальший аналіз показав, що більш повільне зниження холестерину залежить від типу споживаного алкоголю. Дослідники виявили, що рівень хорошого холестерину впав більш повільно з помірним споживанням пива. У той час як серед суб'єктів, які споживали міцні спиртні напої, було повільне зниження.

Команда дослідників вважає за доцільне проводити подальші дослідження, щоб визначити, чи є корисним помірне вживання алкоголю для "хорошого" холестерину серед інших груп населення.