Мокрі мозолі - бульбашки, які виникають у найнепідходящий момент - після носіння нового чи незручного взуття. Словом, через тертя вологої шкіри з'являється почервоніння, печіння і припухлість. Мозолі легко інфікуються, для їх лікування існують різноманітні медичні препарати, які розм'якшують ороговілі шкіру. Якщо ж вони не приносять результату, консервативні методи лікування поєднують з кріодеструкцією, електрокоагуляцією, лазерним або хірургічним видаленням. Але позбутися мозолів можна і в домашніх умовах, застосовуючи народні засоби.

Народні рецепти по боротьбі з мозолями спрямовані на розм'якшення і видалення ороговілого шару шкіри. Перед застосуванням таких засобів слід зробити содово-мильну або трав'яну ванночку для ніг.

Хороший ексфоліантний ефект в лікуванні сухих мозолів дає компрес з м'якоті алое. Його накладають безпосередньо на ороговілий ділянку і фіксують лейкопластиром і бинтом. Знімають пов'язку через добу. Розм'якшену омертвілу шкіру видаляють за допомогою пемзи, спеціальної тертки або ножа. Якщо мозоль видалився не повністю, процедуру повторюють.

Допомагає позбутися від натирань календула. Квітки, стебла і листя подрібнюють в кашоподібну масу, яку накладають на мозолі. Покривають хвору ділянку непромокаючим папером і фіксують бинтом. Тримають компрес не менше 5 годин. Щодня змінюють пов'язку. Через 5 днів розм'яклу ороговілу шкіру видаляють за допомогою пемзи або спеціальним скребком.

Видаляють мозоль і за допомогою плюща. Листя рослини накладають на ороговілу ділянку шкіри і фіксують.

Допоможе видалити ороговілі шкіру помідор або томатна паста. Для цього до мозолі прикладають один з компонентів, фіксують лейкопластиром і марлевою пов'язкою. Тримають компрес протягом 8 годин, потім розм'яклу мертву шкіру прибирають. Процедуру повторюють при необхідності через добу.

Відомий і такий засіб, що допомагає позбутися від мозолів, як лимон. Підошву або долоню з ороговілим наростом розпарюють. Прив'язують на ділянку шкіри з мозолем часточку лимона і закріплюють. Процедуру проводять щодня, на ніч. Через 5 днів ороговілу шкіру можна буде легко видалити пемзою.

Слід добре розпарити підошву з мозолем і прив'язати до неї, розрізаний навпіл плід свіжого інжиру. Закріпити його пов'язкою і залишити до ранку. Такі процедури слід робити щодня.

Народна медицина пропонує і такий ефективний засіб. Подрібнюють в кашку в рівних пропорціях: картоплю, алое і цибулю. Змішують всі компоненти і таку суміш прив'язують до мозолів. Через добу пов'язку знімають і обережно видаляють наріст ножицями, спеціальною терткою або гострим ножем.

Необхідно спекти в духовці одну велику головку часнику. Часточки розтерти з вершковим маслом. На сухі мозолі (на руках або ступнях) накладають таку часникову мазь. Перебинтовують. Вранці набряклі нарости розпарюють і обережно очищають. Прикладають нову мазь. Через 2-4 дні мозоль пройде.

У домашніх умовах мозоль можна звести за допомогою хвойної смоли. Для цього її накладають на ороговілий наріст, перев'язують і залишають на добу. Потім розпарюють мозоль в гарячій воді, потираючи скребком або пемзою і повторюють процедуру. Через три дні від мозоля не залишиться і сліду.