З настанням перших серйозних осінніх холодів багато хто поспішає дістати з комор свої теплі пальта. У більшості випадків перед початком сезону пальто потребує гарної попередньої чищенні або навіть пранні (якщо навесні цьому питанню не приділили достатньо уваги), щоб його зовнішній вигляд придбав первісну привабливість.

Прання пальто в домашніх умовах є альтернативою хімчистці, яка зазвичай коштує досить дорого. Перуть свої пальто вітчизняні хозяюшки звичайно вручну, хоча деякі вважають за краще користуватися звичною пральною машиною. Про те, наскільки правильно так чинити, постійно не вщухають суперечки, але все одно прати пальто будинку наважується все більше і більше людей.

Як прати пальто з драпу?

Драповому пальто прати в прямому сенсі цього слова не можна, так що цю процедуру замінює чистка пальто з мильним розчином, м’якою щіткою і губкою.

Спочатку з прохолодної води та рідкого засобу для прання вовняних речей (воно діє більш делікатно, ніж звичайні пральні порошки) готується очищуючий розчин. Варто звернути увагу, що такий розчин не повинен бути занадто концентрованим, інакше на поверхні пальто залишаться «розводи».

Готовий розчин слід нанести на пальто за допомогою губки і залишити на деякий час. Потім щіткою необхідно обробити особливо забруднені місця. комір, манжети, лацкани і т. д. По завершенню процедури чищення пальто слід протерти чистою тканиною, змоченою в холодній воді для видалення залишків миючого розчину.

Для просушки пальто необхідно повісити на вішак і залишити в теплому провітрюваному приміщенні або на свіжому повітрі.

Як прати пальто з вовни?

Вовняні пальто прати не рекомендується, але у випадку якщо подібної процедури не уникнути, можна скористатися наступною методикою.

У пральній машинці необхідно вибрати делікатний режим прання. Температуру води при цьому слід встановити на 30-40 ° С, а функцію віджиму відключити. При пранні обов’язково потрібно використовувати порошок, спеціально призначений для вовняних виробів. По закінченню циклу роботи пральної машини слід вийняти пальто з барабана, розправити і повісити на вішак для просушування.

Не до кінця висушене пальто необхідно пропрасувати через шар марлі, не розтягуючи при цьому тканину. Потім слід залишити пальто на вішаку до повного висихання, бажано на свіжому повітрі.

Як прати пальто з кашеміру?

До пальто з кашеміру слід ставитися ще дбайливіше, ніж до вовняного пальто, адже кашемір є дуже і дуже делікатним матеріалом. Прати кашемірове пальто допускається лише у виняткових випадках, причому дозволено прати тільки вручну.

Пальто слід опустити в ванну, наповнену мильним розчином, приготованим з води температурою 30 ° С і прального порошку для вовняних виробів. Потім пальто необхідно акуратно пом’яти руками, але не терти. Лише сильно забруднені місця дозволяється дбайливо протерти м’якою губкою.

Після обробки мильним розчином пальто слід прополоскати в холодній воді . Вичавлювати пальто для стікання води не можна. Для просушування необхідно розкласти пальто на рівній поверхні, застеленій чистої бавовняною тканиною, і розрівняти його. У міру промокання тканину-підкладку слід замінювати сухим – до тих пір, поки пальто не стане напіввологим. Після цього можна повісити його на вішак і досушити на повітрі.

Джерело