Уряд вирішив змінити принцип формування цін на лікарські засоби в Україні, а також ввести систему відшкодування вартості препаратів для людей, які страждають хронічними захворюваннями. Кабінет міністрів України схвалив введення з 1 січня 2017 року референтних цін на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету і бронхіальної астми. І вже з 1 квітня 2017 року уряд сподівається запустити програму реімбурсації за ними.

Що таке референтна ціна і реімбурсація?

Референтна ціна - це базова ціна лікарського засобу, яку кожна держава визначає для себе, пише портал «ДЕЛО». Найчастіше референтною ціною тієї чи іншої групи ліків стає середня або найнижча ціна генериків, які можна замінити один одним. Цей підхід набув широкого поширення в Західній Європі.

Реімбурсація - це система державного відшкодування вартості ліків. Як вона працює? Наприклад, якщо держава визначила референтну ціну на інсулін в розмірі 10 грн, то саме цю ціну вам повернуть при покупці будь-яких інсулінів. Тут важливо розуміти, що якщо ви купили ліки за 10 грн, то вам його повністю оплатить держава. Якщо за 7 грн, то різницю в 3 грн вам не зобов'язані виплачувати. Якщо ви вирішили купити препарат за 20 грн, то з них 10 грн ви платите самостійно.

Як в Україні розрахують базову вартість ліків?

Для введення референтного ціноутворення буде обчислена середня ціна на МНН (Міжнародна непатентована назва). Говорячи більш простою мовою, референтна ціна буде обчислена виходячи з вартості діючої речовини лікарського засобу в Польщі, Латвії, Словаччини, Угорщини та Чехії.

"За діючою речовиною, а не комерційним назвою, ми встановлюємо середню ціну. В Україні вартість на ці компоненти не може бути вищою за середню ціну, яку ми вирахували", - розповів прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Якщо говорити про базову ціну для системи реімбурсації, то в Міністерстві охорони здоров'я України кажуть, що вона буде встановлена на рівні найдешевшого генерика в групі препаратів.

Коли і як запрацює система реімбурсації?

В уряді обіцяють, що система реімбурсації запрацює з квітня 2017 року. Кабмін на відшкодування вартості ліків для населення цього року витратить 500 млн грн. До слова, ця сума вже закладена в бюджеті, але ще не підтримана народними обранцями.

Які ліки українці зможуть отримати за зниженими цінами в 2017 році?

Під систему реімбурсації підпадає 21 діюча речовина (16 - серцево-судинні захворювання, 2 - цукровий діабет II типу, 3 - бронхіальна астма) з оновленого Національного переліку лікарських засобів (відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я).

Ліки, за які відшкодують гроші, будуть призначатися лікарями первинної ланки (сімейні лікарі, терапевти, педіатри) за діючою речовиною, а не за комерційним назвами. Тобто, кожна людина визначить для себе, якої фірми і країни походження він хоче приймати ліки.

Яка користь для українців?

В уряді вважають, що введення референтних цін знизить вартість на ліки вдвічі. При цьому Володимир Гройсман переконаний, що опір фармацевтичного ринку України буде колосальним.

"Якщо хтось буде грати з українськими громадянами в дефіцит ліків, я не буду ганятися за всіма, я знайду одного - найбільшого, і зроблю так, щоб він відчув, що не поважати українських громадян не можна. Для цього у нас є дуже багато інструментів різних ", - заявив прем'єр.

Якщо говорити про користь реімбурсації, то на перший погляд вона очевидна: ліки для населення, яке страждає хронічними захворюваннями, стануть більш доступними. У МОЗ сподіваються, що програма збільшить обсяги споживання основних ліків, що в свою чергу призведе до поліпшення здоров'я українців.