(*Свят, присвячених діткам, в році чимало, але всі вони однаково важливі, тому що діти - наше майбутнє і турбота про них є на першому місці. 20 листопада відзначається Всесвітній день дітей.*)

У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам заснувати Всесвітній день дитини, який слід відзначати як день всесвітнього братства і розуміння між дітьми і сприяння благополуччю дітей усього світу.

Урядам було запропоновано самостійно вибирати підходящу для цього дня дату. 20 листопада в 1959 році Генасамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини, а 40 років по тому, 20 листопада 1989 року, - Конвенцію про права дитини.

Основна ідея Конвенції полягає в найкращому забезпеченні інтересів дитини. Положення Конвенції зводяться до чотирьох основних вимог, які повинні забезпечити права дітей: виживання, розвиток, захист і забезпечення активної участі в житті суспільства.

Головний принцип, який проголошує Конвенція, - визнання дитини повноцінною і повноправною особистістю.

Саме тому 20 листопада у багатьох країнах світу відзначають свято дитячої радості, благополуччя, світового взаєморозуміння та братерства.

Конвенцію підписало 61 держава. У деяких країнах Всесвітній день дітей відзначається 20 вересня. Однак 129 країн-членів ООН цей день відзначають все ж 20 листопада.

Метою святкування Всесвітнього дня дитини є привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованим на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.