17 листопада Рівненський окружний адміністративний суд виніс рішення у справі за позовом компаній «Георесерчінг» і «Зірка Рівненщини» проти Державної служби геології та надр України, котрим частково задовольнив позовні вимоги.

За ініціативи голови Рівне нської обласної ради Миколи Драганчука та голови постійної комісії з питань екології Володимира Валявки Рівне нська обласна рада була залучена до розгляду позову в якості третьої сторони, оскільки предмет судового позову зачіпає інтереси громади Рівне нщини.

Суд вирішив зобов’язати ДСГН України видати компаніям спецдозволи на видобуток бурштину, незважаючи на відмову Рівне нської обласної. Основною причиною для ухвалення такого рішення стало застосування принципу мовчазної згоди, оскільки Державна служба геології та надр несвоєчасно повернула пакети документів компаніям і не надала чіткої відповіді на підставі рішення сесії Рівне нської обласної ради.

У той самий час суд відхилив вимоги позивачів у частині зобов’язання укладання договорів про надрокористування між ТзОВ «Георесерчінг» і «Зірка Рівне нщини» з одного боку та ДСГН України з іншого. Згідно ж законодавства України про надра видобуток бурштину можна проводити, якщо компанія володіє і спецдозволом на користування надрами, і має укладений договір про надрокористування.

«Шостого квітня депутатський корпус Рівне нської обласної ради висловив свою думку стосовно цього питання: більшість депутатів проголосували за відмову надати у користування надра цим чотирьом компаніям з метою видобутку бурштину. Однак останні, скориставшись недбалістю Державної служби геології та надр України, намагаються обійти наше рішення.

Нині основне завдання депутатського корпусу та керівництва обласної ради – це захист інтересів громади Рівне нщини. Тому хоча обласна рада і виступала лише третьою стороною під час розгляду цього позову, ми подаватимемо апеляційну скаргу і вимагатимемо не надавати у користування надра області в обхід рішення сесії.

Наразі ж я готую звернення до Кабміну, Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ та Президента України із вимогою дати правову оцінку діям Державної служби геології та надр», - зазначає голова Рівне нської обласної ради Микола Драганчук.

Варто зазначити, що 30 листопада відбудеться засідання Рівне нського окружного адміністративного суду за аналогічним позовом ТзОВ «Інвестнерудпром» та ТзОВ «Амбер майнінг компані» проти Державної служби геології та надр України.

Про це інформує прес-служба Рівне нської облради.