Уже четвертий тиждень поспіль поліцейські навчають рівнян захищатися від раптової агресії. Тренер із рукопашного бою Людвіг Файт, розповідає усі нюанси самооборони. Головне у самозахисті – чітко розуміти, що тобі потрібно: не варто перетворювати конфлікт у бійку, адже межа між захистом і насильством надто тонка.

— Ваша цільова аудиторія – хто ці люди?

- Як показує практика, це здебільшого жінки, дівчата, в яких є побоювання і зокрема небезпідставні, що їх можуть образити. Відповідно ми продумали програму із залученням спеціалістів, спецпризначенців, психологів. Певну кількість занять проводив я, аби підібрати прийоми, які були б доступними та корисними для цієї категорії людей. У нас в Рівному, на щастя, є великий вибір єдиноборств, які проводять дуже кваліфіковані тренери. Але, наша цільова аудиторія – звичайно люди, які стикаються із насиллям у буденному житті, вони не спортсмени, тому ми не маємо на меті зробити з них чемпіонів із рукопашного бою. Наша мета навчити психологічній готовності захищати себе, використовуючи елементарні прийоми самозахисту.

— Які завдання ставите у майбутньому, чи є цей проект довготривалим? — Хочу відмітити, що з кожним заняттям навички, а головне розуміння цієї проблеми росте. У цьому є очевидний прогрес, а це говорить про те, що вони хочуть і вони працюють над собою. Для тренерів це є сигнал, що заняття не проходять дарма. Тепер ми розуміємо, що можемо розробляти і давати людям більш складнішу техніку – проти зброї (ножа, пістолета, палиці та ін.). Тому ми не припиняємо цей проект, а продовжуємо і робимо акцент на психологічній стійкості перед противником, який дивиться на вас із агресією. Як ми маємо поводитися в такій ситуації – ось головний вектор нашої роботи – навчитися адекватно сприймати ситуацію, яка склалася і прийняти єдине правильне рішення: іти на фізичний контакт, використовувати психологічні прийоми чи банально втекти від нападника. Все залежить від психологічної та фізичної підготовки.— Які завдання ставите у майбутньому, чи є цей проект довготривалим? — Який найважливіший урок самозахисту? — Що дає людині знання елементів рукопашного бою? Передусім, впевненість у собі, яку відчуває і кожен особисто, і його кривдник. І тому, коли ви в конфліктній ситуації, і є потреба у захисті ближнього, або ж і себе, впевненість у голосі у ваших діях дає нападнику зрозуміти, що він має справу із людиною, яка може адекватно йому протидіяти. І це працює. Люди як правило, на підсвідомому рівні це відразу розуміють, і це дає можливість призупинити агресію і виграти час для себе, або жертви і змінити ситуацію, взяти її під свій контроль. Якщо ви контролюєте ситуацію, ви можете прийняти правильне рішення і втілити його на ділі. Іноді не так важливо силоміць припинити агресію, як уникнути її шляхом подачі голосу, або приверненням уваги оточуючих. Іноді це є важливішим аніж фізична протидія нападнику. Нам слід розуміти, що певна кількість занять по прийомах, не дає нам права вважати, що ми можемо вступати у протиборство із нападником. Тут потрібно бути готовими психологічно, щоб знати, що ви можете, а що ні – ось це і є справжня підготовка. Саме тому ми залучаємо до тренінгів психологів. Головне пам’ятати, що будь яка протидія має бути адекватною. Якщо ти зупинив агресію, навіть словом, варто вивести конфлікт в іншу площину. Це можливо в тому випадку, якщо ти будеш впевненим у тому, що повністю володієш ситуацією. І навіть після припинення конфлікту, ти будеш впевнений що все під твоїм контролем. Перевищувати фізичну силу, і спричиняти кривднику тілесні ушкодження — це вже не самозахист. Наша мета захистити, але не перетворитися у насильника.

Про це повідомляє відділ комунікацій поліції Рівне нської області.

pic

pic

pic