(*Різдвяний піст – це останній багатоденний піст року.*) Він починається 28 листопада і закінчується 7 січня.

Говіння триває 40 днів і тому в Церковному уставі називається ще Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст. Оскільки заговини на піст припають на день пам’яті святого апостола Пилипа, то його ще називають Пилипівкою.

Різдвяний піст прив’язаний саме до Різдва, а не до постаті Пилипа. Проте, як ми знаємо, в церковному календарі немає просто збігів обставин. Отже, варто пошукати духовний зміст — спробувати віднайти значення постаті апостола Филипа для Різдвяного постування.

Для цього згадаймо Євангельський текст. А саме Таємну Вечерю та розмову апостолів зі Спасителем. Саме Пилип тоді наважився поставити запитання та промовити: «Господи, покажи нам Отця, і достатньо для нас…», на що почув від Спасителя такі слова: «Стільки часу Я з вами, і ти не знаєш Мене, Пилипе? Той, хто бачив Мене, бачив Отця; …Вірте Мені, що Я в Отці, і Отець – в Мені».

Отже, для нас апостол Пилип – святий, який допомагає в процесі Богопізнання.

Головна мета посту, встановленого ще у ранні століття християнства, – духовне очищення людини. Тому піст – це відмова не тільки від скоромної їжі, але й від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок для того, щоб можна було з чистим серцем зустріти свято Різдва. Без молитви і покаяння піст може стати лише дієтою.

Перші згадки про Різдвяний піст зустрічаємо у IV столітті. Проте тоді він був набагато коротший – тривав лише тиждень перед Різдвом.

А вже в 1166 році у Візантії, за часів імператора Мануїла та Константинопольського патріарха Луки Хрисоверга відбулося «переформатування» Пилипівки на багатоденний – точніше – на 40-денний піст.

Під час посту заборонено здійснювати лише вінчання. Що стосується інших треб, наприклад, хрещення, - то вони проводяться незалежно від того, є піст чи його немає.

На дні Різдвяного посту припадає велике двонадесяте свято Введення Пресвятої Богородиці до Єрусалимського храму (4 грудня), день пам’яті апостола Андрія Первозваного (13 грудня), день пам’яті святої мучениці Катерини (7 грудня), день пам’яті святої мучениці Варвари (18 грудня),День святого Миколая (19 грудня), день пам’яті святителя Спиридона Тримифунтського (25 грудня) та день пам’яті святого мученика Воніфатія (1 січня). Дню Різдва Христового передують неділя святих праотців і неділя святих отців.