Рівняни відвідали Форум місцевого самоврядування « Секторальні реформи в призмі децентралізації: освіта, охорона здоровя, соціальний захист населення, адміністративні послуги» в Івано-Франківську.

В умовах Децентралізації на українців очікують реформи в усіх сферах життя. Основні виклики у галузях - освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, адміністративні послуги – вже обговорили на Форумі місцевого самоврядування в Івано-Франківську. До обговорень долучились представники з Рівне нщини - освітяни, медики, керівники управлінь, голови об’єднаних громад, та тих які об’єднаються цьогоріч у грудні.

На секоральних робочих групах – розповіли про основні вимоги до змін у суспільстві. Які наразі ставлять вимоги до фахівців, та як зміниться система надання послуг у цих галузях. Освітяни Рівне нщини цікавились у представників профільних Міністерств – як надалі відбуватиметься процес передачі майна професійно-технічних навчальних закладів, адже їх фінансування місцеві бюджети вже взяли на себе. Тож тепер очікують передачу майнових комплексів у власність громади.

Неочікувані заяви зробили представники Міністерства охорони здоров’я. Ольга Боголомець - наголосила на важливості медичної реформи, та запровадженні страхової медицини. Однак фінансування первинної медицини у 2017 році значно зміниться. Обіцяні гроші об’єднані громади, вже у другому півріччі отримають лише 30%, інша частина піде на вторинну медицину.

Натомість втішили учасників Форуму зміни у наданні адміністративних послуг. Мережу ЦНАПів в Україні продовжать розвивати, за підтримки міжнародних донорів. Відтак учасникам цієї робочої групи – показали як працює ЦНАП у місті Івано-Франківськ. Тут громадянам надають повний перелік адмінпослуг, усього 216. За 9 місяців цього року надали понад 51 тис. послуг. У ЦНАПі розробили та запустили в роботу власний сайт, на якому можна зареєструватися і он-лайн отримати 37 послуг. Зокрема ЦНАП надає дозволи підприємцям на вуличну торгівлю під час місцевих фестивалів та святкувань. Створили окреме вікно для іноземців, а їх цьогоріч обслужили вже 1100 чоловік. Відкрили три філії у спальних районах міста, для зручності громадян. У пріоритетах на 2017 рік ставлять наступні послуги – оформлення закордонних паспортів та ID- карток, надання дозволів підприємцям на сезон літньої торгівлі, модернізація Колл-центру, та запровадження смарт-СМС.

Окремо на Форумі з головами об’єднаних громад обговорили питання бюджетної децентралізації, адже це чи не найголовніше, що впливає на життя людей в ОТГ.

Учасники форуму підсумували робочі напрацювання у секторальних групах, та окреслили основні завдання на 2017 рік. Рівне нська делегація переконана - лише час покаже дієвість реформ.

Про це повідомляє проект ПУЛЬС, Рівне нського відділення АМУ