Грамотно проведена теплоізоляція забезпечить не тільки комфортне зимовище, але допоможе істотно заощадити витрати на електроенергію, що в наш час регулярно дорожчаючих тарифів особливо актуально. Високий рівень теплозахисту залежить: від якості матеріалів, від їх правильного кількості та типу, продуманої схеми утеплення і дотримання технологій монтажу.

Процес теплоізоляції простий лише на перший погляд. У ньому чимало підводних каменів, про які добре обізнані лише досвідчені фахівці. Але якщо ви вирішили зайнятися утепленням будинку самостійно, візьміть на замітку 10 золотих правил.

Правило №1: точно розрахувати кількість і товщину теплоізоляційного матеріалу

Це необхідно не тільки для збереження бюджету, але і для більш ефективного процесу теплоізоляції. При підрахунку важливо врахувати тип будівлі, кліматичні особливості регіону, специфіку елементів конструкції (дах, стіни, горище, підвал) і загальну енергоефективність приміщення. Не женіться за занадто щільними утеплювачами - важливим орієнтиром повинні бути їх теплозахисні властивості.

Правило №2: використовувати утеплювачі з низькою теплопровідністю

Коефіцієнт теплопровідності (Λ - «лямбда») є у будь-якого будівельного матеріалу. Чим його показник менше, тим краще теплозберігаючі властивості матеріалу, що помітно економить витрату енергії. Товщина утеплювача співвідноситься з коефіцієнтом теплопровідності і виводиться термічний опір (R). Воно може відрізнятися в залежності від кліматичних умов регіону.

Правило №3: при виборі теплоізоляційного матеріалу важливо враховувати особливості кожної частини будинку

На матеріалах для утеплення фундаменту економити не потрібно. Вони повинні мати високу механічну міцність. При виборі теплоізоляції для стін обов'язково враховуйте матеріал, використаний при їх зведенні (цегла, пінобетон, дерево). Важливі вимоги до теплоізоляційних матеріалів для даху - висока вологостійкість, стійкість до перепадів температур, пожежобезпечність і простота в монтажі. Якщо не хочеться ламати голову над різними типами утеплювачів, можна віддати перевагу сучасну і універсальну кам'яну вату. Вона популярна у всьому світі завдяки своїй практичності і ефективності: кам'яна вата шаром в 10 см володіє такими ж утеплювальними властивості, що й широка, 2-метрова кладка з цегли або 45-сантиметровий дерев'яний брус. Її з успіхом застосовують у всьому світі, і вона ідеально підходить для нашого клімату.

Правило №4: ретельно загерметизувати щілини

Важливо не тільки захистити будинок від холоду, але і зберегти тепле повітря в ньому, який легко і непомітно може вислизати з стінових стиків, щілин між віконними рамами або вхідними дверима. Потурбуватися герметизацією небажаних отворів краще до настання холодів. Простий спосіб перевірити вільні доступи для повітря - провести у вітряний день запаленою свічкою або сірником уздовж підозрілих стиків. Помітний рух полум'я буде свідчити про наявну проблему.

Правило №5: нейтралізувати температурні мости

До них відносяться різні ділянки з низьким термічним опором (стійки в каркасних будинках, кут будівлі, перекриття плит), які знижують ефективність теплоізоляції. Для їх нейтралізації потрібно: точно виміряти просвіти між кроквами; оптимально розрахувати кількість шарів (при 200 мм товщині листа краще взяти два шари по 100 мм або по 150 мм і 50 мм, ніж 4 шари по 50 мм); при розрізанні теплоізоляційного матеріалу обов'язково залишати припуск (близько 2 см); не залишати без утеплювача важкодоступні місця, рівномірно покриваючи всю поверхню; укладати матеріал знизу вгору для максимально щільного прилягання листів; акуратно проводити пароізоляцію, не допускаючи ушкодження і нещільності стиків; для утеплення стиків між стіною і кроквою використовувати герметичні матеріали.

Правило №6: грамотна пароізоляція збільшує довговічність і ефективність теплозахисту

Якщо в області міжповерхових перекриттів вашого будинку немає сильних температурних перепадів і ваша мансарда надійно утеплена, то від пароізоляції можна сміливо відмовитися, використовуючи фінішне покриття відразу після утеплювача. Пароізоляційна плівка стане в нагоді при неопалюваному горищному приміщенні і при його линолеумном покритті, яке погано пропускає пар і воду. Без пароізоляції нагріте вологе повітря буде утворювати всередині покриття конденсат, що призведе до скупчення вологи, яка знижує рівень теплозахисту. При дерев'яному підлоговому покритті мансарди проводити пароізоляцію суворо забороняється. Інакше тепле повітря викличе конденсат на подкровельном покритті.

Правило №7: використовувати якісні склопакети для вікон

Фахівці вважають, що чимала частина (15%) тепловтрат в будинку доводиться на вікна. Найкраще заощадять тепло і вбережуть від температурних мостів віконні пластикові профілі з трьома або п'ятьма ізольованими порожнинами. Для клімату середньої смуги підходять профілі товщиною від 70 мм і не менше, ніж з двокамерними склопакетами. Деякі сучасні типи стеклоконструкціі (наприклад, з низькоемісійним склом з срібним напиленням - «I-скло») можуть відображати теплову енергію: влітку - з боку вулиці, а взимку - з боку приміщення.

Правило №8: встановити автоматичні терморегулятори

Завдяки цим корисним винаходам можна зберегти до 30% енергоресурсів. З їх допомогою в кожній з кімнат будинку буде підтримуватися потрібна температура. Якщо в будинку встановлені алюмінієві радіатори, які швидко нагріваються і остигають, то регулювати температуру буде швидше і простіше. Програмовані термостати дозволяють зменшувати або збільшувати температуру в приміщенні протягом дня. Приміром, вночі в спальні може стати прохолодніше, а до ранку - тепліше.

Правило №9: підвищити ефективність вентиляційної системи

Провітрювання приміщення - звична і необхідна процедура, від якої складно відмовитися навіть взимку. Однак разом зі свіжим повітрям в кімнату потрапляє прохолода і, що важливо, йде дорогоцінний тепло. Щоб знизити енерго- і теплозатрати, рекомендується поліпшити роботу вентиляційної системи. Один із дієвих способів - встановити теплоутилизатор (рекуператор тепла). Повітря через нього буде надходити в приміщення не тільки чистим, але вже нагрітим. За середніми підрахунками, ККД рекуператора - близько 80%. Приміром, якщо на вулиці -15 С, а в кімнаті + 23 С, то завдяки теплообміннику в будинок надійде повітря +12 С.

Правило №10: захистити зовнішні утеплювачі від вологи і вітру

Проникнення в теплоізоляційні матеріали вітру і води значно знижує ступінь теплового захисту і термін служби утеплювачів. Щоб цього уникнути, потрібно обтягнути теплоізоляційні плити спеціальної гідроветрозащітной, супердифузійної плівкою (мембраною). Вона здатна вберегти фасад від негоди і утворення конденсату. Разом з тим ця мембрана відмінно пропускає пар, що йде зсередини будинку. Проводити теплоізоляцію - як зовнішню, так і внутрішню - у вологих умовах не слід.

Інформує Загородна.