Першу і поки що єдину жертву недуги цього сезону уже поховали минулого тижня. На Сумщині помер 13-річний хлопець.

Епідеміологічний поріг перевищений поки що у трьох областях: Дніпропетровській, Луганській та Харківській. Хворих у порівнянні з попереднім тижнем побільшало на понад 16%. Стрімкіше за все вірус захоплює Київщину. Найбільш стримано він поводиться в Тернополі. Переважно це грип штаму А (Н3).

У Центрі грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій повідомляють, що від початку епідемічного сезону фахівцями вірусологічних лабораторій МОЗ України досліджено 240 зразків матеріалів від хворих з підозрою на грип та ГРВІ, в 13,8% визначено РНК вірусів грипу типу А. У нинішньому епідсезоні домінує штам вірусу грипу типу А (H3) сезонний, який визначений в 73%.

У групі ризику, традиційно, діти і літні люди. І до лікарень з ускладненнями потрапляють, переважно, саме вони. Тому лікарі не втомлюються нагадувати про силу вакцини і закликають негайно прищеплювати себе і дітей. Міністр охорони здоров’я Уляна Супрун та її заступники вже це зробили. Загалом вже цього сезону вакцинувалися 7,5 тисяч людей.

Якщо ж недуга уже вклала вас у ліжко, важливо визначити, що це – грип чи інше респіраторне захворювання. Легкий перебіг не потребує візитів до лікаря. Але якщо температура в перші ж дні вже перевищує 38,5 і є ломота та слабкість у тілі – це грип – і привід без зволікань викликати фахівця. Також при класичному грипі в перші дні відсутні кашель та нежить.

Інформує Ictv.