(*Різдвяний піст - це не лише обмеження в їжі, але й духовне очищення перед Різдвом, спілкування з Богом у вигляді молитви та відвіданні храму. Ми вирішили дізнатися як же рівняни ставляться до цього та чи дотримуються таких канонів.*)

Анна (24 роки)

Різдвяного посту дотримуюсь. Так виховала мене бабуся: піст потрібний для очищення душі, думок і тіла. Це підготовка до одного з найбільших свят православних вірян, яка допомагає сповна відчути дух Різдва. Без попереднього посту святкування Різдва, як на мене, якесь штучне і несправжнє.

Марія (26 років)

На жаль, дотримуватися Різдвяного посту не вдається. Постійно в русі і харчуватися доводиться різними стравами, тому особливо задумуватись над приготуванням пісних страв просто не вистачає часу.

Жанна (46 років)

Різдвяного посту притримуюсь, давно і постійно, бо маю для того духовну потребу.

Ольга (32 роки)

Різдвяного посту не притримуюсь. Мабуть просто маю слабку силу волі та й не бачу як це повязано з вірою.

Руслан (40 років)

Посту не дотримуюся. Бо вважаю, що піст - це більше, ніж мати обмеження в їжі. Це в тому числі і духовне очищення, а до цього потрібно бути внутрішньо глибоко готовим. Я поки не готовий.

Анастасія

Дотримуюсь Різдвяного посту. По-перше, це очищення і фізичне, і моральне. По-друге, відмова від чогось дозволяє по іншому сприймати речі в житті, отримувати більш яскраві емоції після закінчення посту.

Пані Марія (74 роки)

Посту дотримуюсь, по — можливості, і якщо стан здоров’я дозволяє обмежити себе в деяких продуктах. Але, на жаль, через проблеми із здоров’ям відвідувати церкву не можу, тому духовно очищуюсь вдома.

Єва

Різдвяного посту не дотримуємося. Тому, що і без канонічних календарних постів часто не їмо м'яса і є прихильниками здорового харчування.

Любов (35 років)

Посту не дотримуюсь: 1) за станом здоров'я; 2) не "доросла" або не настільки віруюча людина.

Даша (22 роки)

Не дотримуюсь Різдвяного посту. Я вважаю, що головне бути чистим духовно, словами, справами, думками, а те, що ти вживаєш з продуктів харчування не є головним.

Валерій (46 років)

Не дотримуюся посту, так як слабка сила волі, щоб обмежувати себе у м’ясі та молочних продуктах. Проте декілька днів перед Різдвом можу і очиститися, як фізично так і морально.

Пані Олена (72 роки)

Різдвяного посту дотримуюся але, не всі дні, через проблеми із здоров’ям. Проте духовно очищуюсь і завжди відвідую церкву, що є важливішим ніж обмежувати себе в їжі.

Людмила (44 роки)

Посту дотримуюсь, але не протягом всього періоду. Проте вважаю, що Різдвяний піст — це не просто “дієта”, а головне — духовне очищення, молитва, відвідання церкви. Тому і слідую своїм переконанням.

Отож, дотримуватися Різдвяного посту чи ні - це особиста справа кожного. І головне це віра та переконання, а в кожного вони свої.