Кабінет Міністрів України підтримав проект постанови Рівненської ОДА, якою дозволив державним підприємствам «Укрбурштин» та «Бурштин України» проводити рекультивацію пошкоджених земель після нелегального видобутку бурштину.

Цю постанову ініціювала Рівне нська ОДА, а про її підтримку звертався особисто голова адміністрації Олексій Муляренко до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

"На місцях нелегального видобутку бурштину залишаються «місячні пейзажі». Це призводить до знищення лісів наших північних районів. Тож саме для того, аби не поглиблювати екологічної катастрофи ми й ініціювали цю постанову, яка дозволила б підприємствам «прибирати» після нелегальних копачів," - розповідає Олексій Муляренко.

За словами голови Рівне нської ОДА, згідно ухваленої постанови, перед тим як проводити рекультивацію має бути сформований та оприлюднений перелік таких земельних ділянок, виготовлена проектна документація рекультивації та отриманий дозвіл на видобуток. Адже на цих землях є залишки бурштину, який не змогли видобути помповим методом.

"Спочатку Держземагенство має створити реєстр лісових земель, які були пошкоджені нелегальними копачами та оприлюднити його. Після цього «Укрбурштин» або «Бурштин України» замовляють та виготовляють проект рекультивації і беруть спецдозвіл в Держгеонадрах. Лише після отримання цього дозволу вони можуть приступати до проведення рекультивації," - пояснив голова ОДА.

Разом з цим Олексій Муляренко наголошує, що дана постанова стосується виключно земель, які постраждали від нелегального видобутку бурштину і виключно в лісах північних районів.

Повідомляє пресс-служба Рівне нської ОДА.