Косметичний лід, приготований із відварів і настоїв або соку, - прекрасний засіб для підтримання шкіри обличчя та шиї в тонусі! Протирання шкіри кубиками льоду надає шкірі пружності, свіжості, розгладжує зморшки, підвищує імунітет, загартовує.

Визнані красуні використовували лід для догляду за обличчям. Жанна Помпадур, офіційна фаворитка французького короля Людовика XV, на час сну розставляла навколо себе судини з льодом. Катерина Друга змолоду щодня обтирала обличчя льодом. Діана де Пуатьє, фаворитка французького короля Генріха, використовувала для догляду за шкірою колотий лід. Жозефіна Богарне, кохана Наполеона, застосовувала лід для збереження білизни обличчя і привабливого легкого рум'янцю, який підкорив імператора. Льодом користувалися і легендарні кінозірки: Мерилін Монро і Грета Гарбо, Марлен Дітріх, Софі Лорен і Джина Лолобріджида.

Цікавий експеримент.

З метою підтвердження теорії, що лід уповільнює старіння шкіри, вчені провели досвід, який тривав один місяць. У ньому взяли участь дві жінки 27 років. Одна протягом місяця повинна була протирати шкіру обличчя льодом двічі на день (уранці та ввечері), а інша - просто вмиватися, без використання льоду. По закінченню експерименту було зроблено такі висновки: у тієї учасниці, яка протирала шкіру обличчя косметичним льодом, процес старіння клітин сповільнився. Зовні це виражалося так: на відміну від іншої учасниці вона виглядала посвіжілою, значно молодшою, шкіра набула бархатистості, зменшилися синці під очима, і зникли подразнення на шкірі!

Чим корисний лід для шкіри обличчя?

Під час контакту крижаного кубика зі шкірою спочатку відбувається короткочасне звуження поверхневих судин шкіри і розширення більш глибоких. Це забезпечує посилений приплив крові. Після того як лід прибрали, поверхневі судини розширюються, капіляри наповнюються кров'ю, шкіра починає «дихати», посилюються клітинні обмінні процеси, запускається процес оновлення, розгладжуються зморшки, сповільнюються процеси старіння сполучної тканини, на обличчі з'являється природний рум'янець та шкіра набуває здорового вигляду.

Правила виконання процедури.

Але щоб ця процедура принесла користь і не нашкодила, виконувати її потрібно правильно. Кубиками льоду слід обтирати все обличчя, захоплюючи зону навколо очей, не частіше 1-2 разів на день. Контакт з шкірою не повинен перевищувати 5 секунд, інакше шкіра побіліє і замерзне. Вода для приготування льоду має бути очищеною, також можна використовувати мінеральну без газу (слабомінералізовану). Косметичний лід можна готувати з відварів трав, а також соків. Косметичний лід для протирання обличчя і крижаного масажу, приготований із відварів трав, фруктових та овочевих соків, бажано зберігати в холодильнику не більше тижня. Необхідно знати свій тип шкіри (нормальна, суха, жирна, комбінована) під час вибору трав для приготування косметичного льоду.

Рецепти косметичного льоду.

Лід з настою ягід горобини тонізує, надає пружність і гладкість шкірі. Склад: ягоди горобини - 2 ст. л., окріп - 1 склянка. Приготування: свіжі ягоди горобини розім'яти, сухі - розтовкти, залити окропом, настоювати 1 годину, процідити, остудити, розлити у формочки, заморозити.

Лід із настою лляного насіння заспокоює суху і чутливу шкіру, знімає подразнення, розгладжує. Склад: лляне насіння - 1 ч. л., окріп - 1 склянка. Приготування: лляне насіння (не розмелювати) заварити окропом, настоювати 4 години, процідити, розлити у формочки, заморозити.

Лід із настою шавлії усуває свербіж і лущення, тонізує, знімає набряклість, підсилює кровообіг шкіри обличчя. Склад: суміш листя і квітів шавлії - 1 ч. л., окріп - 2 склянки. Приготування: настояти 40 хв, процідити, остудити, розлити у формочки, заморозити.

Лід із настою липи. Після 7-10 днів обтирання липовим льодом шкіра стане м'якою і бархатистою, не страждатиме від обвітрювання і сонця. Склад: квіти липи - 1 ч. л., окріп - 1 склянка. Приготування: настоювати 30-40 хв, процідити, остудити, розлити у формочки, заморозити.

Лід із настою подорожника стягує пори, знімає подразнення у разі сухої і чутливої шкіри, лікує сонячні опіки, дуже допомагає за жирної і рихлої шкіри з глибокими різкими зморшками. Склад: листя подорожника дрібно нарізані - 20 г; окріп - 1 склянка. Приготування: настоювати 1 годину, остудити, процідити, заморозити.

Лід із настою м'яти охолоджує і заспокоює, освіжає і тонізує шкіру, допомагає у разі дрібного висипання і почервоніння, видаляє зморшки і склеротичне почервоніння судин. Склад: свіже листя м'яти - 1 склянка; окріп - 1 склянка. Приготування: листя м'яти в скляному посуді залити окропом, щільно закрити кришкою і настояти 30-40 хв, процідити, розлити у формочки для льоду.

Лід із настою суміші трав - для звуження пор, видалення вугрів і темних плям на шиї. Склад: квіти ромашки, трава шавлії, квіти або пелюстки календули, квіти і листя звіробою, суцвіття і листя полину; окріп - 0,5 л. Приготування: 2 ст. л. суміші залити окропом і настоювати 24 години, процідити, розлити у формочки для льоду, заморозити.

Лід із настою звіробою чудово освіжає і тонізує шкіру, володіє в’яжучими властивостями, звужує пори, лікує вугрі. Склад: суміш з квітів і трави звіробою - 2 ст. л., окріп - 1 склянка. Приготування: звіробій заварити окропом, настояти 2 години, остудити, процідити, розлити по формах, заморозити.

Лід для відбілювання шкіри, крім того, пом'якшує, розгладжує зморшки. Склад: рис -2 ст. л., вода - 500 мл. Приготування: рис відварити у воді без додавання спецій, протерти через ситечко. Отриманий відвар остудити, розлити по формах, заморозити.

Лід для видалення набряків навколо очей. Склад: чорний чай - 1/4 ст. л., зелений чай - 1/4 ст. л., ромашка аптечна - 1/4 ст. л., звіробій - 1/4 ст. л., окріп - 1 склянка. Приготування: 1 ст. л. суміші трав залити склянкою окропу. Настоювати 1 годину, потім процідити, розлити по формах, заморозити.

Лід для видалення мішків під очима. Приготування: молоко свіже, непорошкове, некип'ячене, розлити по формах і заморозити. Протирати шкіру навколо очей вранці і ввечері. Для видалення темних кіл навколо очей потрібно чергувати обтирання обличчя кубиками льоду з умиванням гарячою водою (3-4 цикли). Для приготування косметичного льоду можна використовувати свіжовичавлені фруктові, ягідні та овочеві соки, розведені водою в пропорції 1:3.

Розповідає Академія здоров'я.