Міжнародний день волонтерів в ім'я економічного і соціального розвитку започаткували 1985 року. В Україні цього дня також відзначають День працівників статистики та День ґрунтознавця.

Згідно статистичних даних, оприлюднених Організацією Об’єднаних Націй, по всьому світові нараховується близько 140 мільйонів волонтерів, що допомагають на безоплатній основі всім людям, які цього потребують. Волонтерство засновується на добровільності, співчутті, солідарності з потребами та ідеями інших, а також глибокій повазі до всіх людей.

На сайті Товариства Червоного Хреста України люди розповіли, чому вирішили присвятити себе волонтерству.

«Я в Червоному Хресті вже більше року. Про Червоний Хрест я дізнався ще під час навчання, як про велику міжнародну благодійну організацію, добре знайомий з її структурою. Стати волонтером я вирішив самостійно, тому що хотів зробити свій внесок і допомогти людям. Спочатку я пішов на курси першої допомоги, аби знати як її надавати. Найголовніше в волонтерстві – це можливість допомагати людям і бути потрібним. Ми були в літньому таборі ТЧХУ в Тернополі, де проходили навчання і розробляли подальший розвиток волонтерського руху, залучення волонтерів та надання першої допомоги. Я дотримуюсь принципів гуманності та неупередженості. В Чернівцях ми брали участь в акції до дня благодійності та проводили інструктаж з першої допомоги при переламах.

Був випадок у моїй родині, коли сестра моєї мами впала з ліжка та зламала велику бедрену кістку. Оскільки я пройшов навчання, то зміг надати їй вчасно першу допомогу і транспортувати її до лікарні»,- розповідає волонтер Вадим Ватаманюк.

«Я займаюсь волонтерством вже півроку. Спочатку я займалась з жінками з категорії внутрішньо переміщених осіб. Тепер я також відвідую госпіталь демобілізованих військовослужбовців в Житомирі та беру участь в проекті з психосоціальної підтримки вразливих верств населення. Для мене бути волонтером – дуже важливо, адже це пов’язано з моєю майбутньою професією. Я навчаюсь на психолога. За допомогою волонтерства я здобуваю досвід роботи з різними категоріями людей. Волонтерство змінило моє життя на краще, я відкрила себе і зрозуміла своє покликання. Я дізналася, як працювати з людьми, з дітьми, з жінками, з демобілізованими військовослужбовцями. Це дало мені змогу розкрити свої можливості», - розповідає волонтер Ольга.

Чим можуть займатися волонтери?

Спектр благодійної діяльності волонтерів дуже широкий. Так, можна говорити про тих, хто потребує волонтерської допомоги — це хворі, інваліди, літні люди, безробітні, бездомні, безпритульні особи, багатодітні сім'ї та сироти, інші кризові категорії населення. А отже, волонтерська діяльність може бути спрямована на допомогу одній із цих груп людей. З іншого боку, можна говорити про форми волонтерської діяльності: волонтери можуть виступати організаторами заходів, пов’язаних із охороною довкілля чи збереженням культурної спадщини. Вони можуть організовувати змагання або мистецькі фестивалі. Важлива участь волонтерів у зборі фінансів на ту чи іншу благодійну ініціативу. Крім цього, завжди цінується добровільна праця на підтримку громадських та благодійних організацій. Вони зазвичай потребують безкоштовних консультацій юристів, фінансистів, PR-фахівців, дизайнерів, веб-розробників, перекладачів тощо.

Волонтерська діяльність визначена Законом як добровільна, безкорислива, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами та волонтерськими організаціями шляхом надання волонтерської допомоги. У свою чергу, волонтерською допомогою є роботи та послуги, що безоплатно виконуються і надаються волонтерами та волонтерськими організаціями. Волонтерська діяльність є формою благодійництва.

У багатьох розвинутих країнах світу волонтерський рух є основою системи саморегуляції у суспільстві. Вважають, що саме залучення широких кіл громадськості до розв'язання суспільних проблем на волонтерських засадах може створити передумови для формування такої системи саморегуляції у суспільстві, коли проблеми, що виникають, можуть бути вирішені за рахунок внутрішнього потенціалу цього суспільства. Зокрема, поширену традицію має волонтерство в американській історії, воно є вагомою складовою сучасної американської культури. Впродовж 80—90 років XX ст. волонтерство в Америці охоплювало майже половину дорослого населення. Близько 40 % населення бере участь у волонтерській діяльності у Канаді. Найбільше зростання інтересу до волонтерської діяльності спостерігається серед 26-річних осіб. Подібними до наведених прикладів є й волонтерство у Європі. В Англії майже половина її населення бере участь у волонтерській діяльності. Високий рейтинг волонтерство має у таких європейських країнах, як Франція (19 %), Нідерланди (36 %), Данія (25 %) та Ірландія (39%).



pic