(*6 грудня усі католики відзначають день Святого Миколая.*)

Саме з Дня святого Миколая (Saint Nicholas Day) в Європі починаються різдвяні свята.

Про земне життя Святого Миколая з історичних переказів відомо небагато. Народився приблизно в 270 році на території сучасної Туреччини, упокоївся 6 грудня 342 року. Микола з молодих років присвятив себе служінню Богу, був єпископом міста Міри, за що був і прозваний Миколою з Миру (Nicholas of Myra).

Саме з історичних джерел відомо, що Микола виступав захисником трьох несправедливо засуджених до смерті візантійців. Про інші добрі справи Миколи, які передаються з покоління в покоління, сказано в переказах народу. Вони говорять про те, як Микола допомагав бідним і знедоленим, а дітям таємно підкидав монети і їжу у виставлені за двері черевички.

Ще одна історія говорить про те, як він допоміг бідній дівчинці вийти заміж за коханого, давши їй грошей на придане.

У день пам'яті святого Миколая, 6 грудня в 10 столітті в Кельнському соборі, учням церковнопарафіяльної школи стали роздавати солодощі. А пізніше в Німеччині в будинках почали вивішувати черевички або шкарпетки для того, щоб святий Миколай поклав туди дітям подарунки.

Це традиція дуже швидко поширилася по всій Європі. Подарунки в цей день отримують лише слухняні діти, а неслухняних чекають різки. Але в очікуванні свята діти прагнуть не пустувати, і без подарунків від святого Миколая не залишається ніхто.