Питання, яким чином у 2017 році в Рівному фінансуватиметься, так звана, програма підтримки ОСББ - викликало активне обговорення під час засідання сесії міської ради. Адже зміни, які пропонувалися до неї обурили деяких депутатів.

Так, початково пропонувалося збільшити фінансування “Муніципальної програми сталого розвитку” з 30 до 40 мільйонів у 2017 році. Щоправда, зменшити суму фінансування для кожного ОСББ окремо з бюджету.

Разом з тим, до програми хотіли внести зміни, якими б обмежили суму, що виділятимуть із бюджету для одного ОСББ, на реалізацію проекту до 500 тисяч гривень. Сама ж відсоткова ставка участі з бюджету мала зменшиться з 70% вартості робіт, як діяло в 2016 році, до 60%, які виділятимуть з бюджету в 2017. Решту суми мешканці мають зібрати самостійно, або ж залучити спонсорів.

- Окрім того, вирішили обмежити й термін прийому проектів на фінансування. Так, проекти, які фінансуватимуться у наступному році, мешканцям потрібно подати на розгляд до 30 червня поточного, - повідомив начальник управління економіки Микола Кирея.

Не всі депутати підтримали такі зміни. Мовляв, для чого обмежувати мешканців у термінах подачі проектів. Та й наголошують, що більшість ініціатив можуть бути значно дорожчими.

Так, депутат Святослав Євтушенко запропонував не зменшувати суму фінансування із бюджету до 60%.

- Варто розуміти, що це додаткове навантаження для мешканців. Окрім того, не можна змінювати “правила гри” під час самої “гри”. Раніше ОСББ виділяли 70% вартості робіт і 30% мешканці збирали самі. Змінювати суму зараз - це не справедливо по відношенню до новостворених ОСББ. Також я проти обмежень щодо суми, яка виділяється із бюджету на фінансування проектів мешканців до 500 тисяч. Адже всі ми розуміємо, що якщо це становитиме 70% вартості робіт, то мешканці, зібравши ще 30%, не зможуть утеплити будинок повністю. Тому пропоную збільшити цю суму хоча б до 800 тисяч, - каже Святослав Євтушенко.

Підтримали пропозицію не зменшувати суму з бюджету до 60% й члени бюджетної комісії. Також, як зазначив голова бюджетної комісії Олег Карпяк, члени бюджетної комісії пропонують визначити суму в 40 мільйонів у рік гривень на фінансування цієї програми.

- Тобто в порядку звернень ми виділятимемо кошти ОСББ, які запропонують свої проекти. Коли ж 40 мільйонів гривень на ці потреби завершиться, то пропонувати мешканцям, щоб їх проекти фінансувалися вже в наступному році, - додав Олег Карпяк.

У результаті депутати вирішили голосувати за кожну пропозицію окремо. Так, пропозицію Святослава Євтушенка збільшити максимальну суму, яка виділятиметься із бюджету до 800 тисяч гривень, підтримали 23 міські обранці і вона “пройшла”. Підтримали й пропозицію й не зменшувати суму фінансування до 60%, а залишити 70%, як було цьогоріч.

Окрім того, викликало й активне обговорення серед депутатів і питання, як за цією програмою фінансуватиметься встановлення дитячих майданчиків. Так, програмою початково пропонувалося встановлювати дитмайданчики на умовах, що 90% виділятимуться із бюджету, 10% - збиратимуть мешканці. Після обговорення і голосування депутати залишили цей пункт без змін. Домовилися, що до цього питання ще повернуться пізніше.

Проект рішення в цілому зі змінами депутати з першої спроби “провалили” - 17 голосів “за” не вистачило на те, щоб рішення “пройшло”.

Деякі ж депутати зазначили, що в них недовіра до голосування і до цього питання повернулися повторно.

З другої спроби рішення підтримали 24 міські обранці. Цих голосів вистачило, щоб рішення прийняли.