Вчора, 6 грудня, Верховна Рада проголосувала за законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (№5130), яким підвищується мінімальна заробітна плата та страхові виплати. Підтримали проект 227 народних депутатів, з 226 потрібних голосів.

Міністр соціальної політики підкреслив, що завдяки спільній роботі з Комітетом з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Верховної Ради цей законопроект не містить жодної додаткової норми, яка передбачала б обмеження соціальних виплат та програм порівняно з рішеннями, які ухвалювалися Верховною Радою у 2014-2015 роках.

Згідно із пояснювальною запискою, основною метою прийняття проекту акта є вдосконалення законодавства у сфері підвищення мінімальної заробітної плати та страхових виплат, легалізація відносин у сфері зайнятості та оплати праці, шляхом делегування органам місцевого самоврядування повноважень у сфері контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, а також накладання штрафів за його порушення.

Як зазначається, проектом акта передбачається новий порядок формування тарифної сітки оплати праці.

Крім того, у бюджетній сфері мінімальна тарифна ставка (посадовий оклад) встановлюватиметься Кабміном, а в небюджетній сфері підприємства визначатимуть тарифні ставки самостійно у колективних договорах.

При цьому мінімальна тарифна ставка не може бути нижчою за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року, йдеться в документі.

Також, законопроект передбачає в частині пенсійного забезпечення на 2017 рік продовження: особливого порядку виплати пенсій для працюючих пенсіонерів; визначення максимального розміру пенсії в абсолютній сумі на рівні 10 740 гривень.

Результати голосування нардепів від Рівне нщини:

Вознюк Ю.В. За
Корчик В.А. За
Дехтярчук О.В. За
Яніцький В.П. За
Сидорчук В.В. За
Євтушок С.М. Проти
Осуховський О.І. Не голосував
Лозовой А.С. Відсутній

Повний текст законопроекту доступний на сайті Верховної Ради України.