У 2016 році діагноз СНІД встановлено 558 особам.

З початку 2016 року на Рівне нщині зареєстрували 173 нових випадки ВІЛ-інфекції, в тому числі 44 дитини, які народилися від ВІЛ-інфікованих жінок.

Загалом виявлено понад 2800 людей з ВІЛ, проте на облік стали лише 1730 чоловік. Діагноз СНІД встановлено 558 особам.

Аби зменшити такі показники, в області переконані, що необхідно ставити колосальний акцент на профілактику та суттєво збільшити фінансування заходів з протидії ВІЛ-інфекції та СНІДу.

а словами головного лікаря обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олени Гандзюк, аби досягти в області стратегії «90-90-90», необхідно змінювати алгоритм надання профілактичної та медичної допомоги, і не лише ВІЛ-інфікованих.

«Це три напрямки – швидке тестування на виявлення інфекції, постановка на облік та лікування. Це є стратегія Fast-Track, до якої вже підключилося 30 країн. В нашій країні це поки місто Київ, де вона активно впроваджується», - зазначила Олена Гандзюк.

Щодо фінансування, то обласна цільова Програма профінансована непогано. Як відзначила головний лікар, в області за 4 роки на лікувальні програми виділено більше 100 мільйонів гривень.

Разом з тим, цьогоріч держава вперше збільшила бюджет на охорону здоров`я на 2 мільярди гривень. Після схвалення головного кошторису країни Верховною Радою фінансування програми з протидії епідемії ВІЛ зросте на 132%.

Джерело: ЧаРівне