Всім відомо, що таке фастфуд (англ. fast food – швидка їжа). Але мало хто знає, що ще у 1986 році в Італії виникла гастрономічна концепція слоуфуд (англ. slow food – повільна їжа). Цей рух швидко завоював прихильників по всьому світу. Символом концепції є «повільний делікатес» - равлик, зображення якого ви знайдете у всіх слоуфуд-ресторанах. У чому ж полягає філософія цього еко-гастрономічного руху – дізнаємося далі.

Ідея слоуфуд нагадує нам давно забуту істину – їжу потрібно ретельно пережовувати. Тоді наш шлунково-кишковий тракт працюватиме як годинник, що позбавить нас від багатьох звичних проблем сучасності, таких як печія, тяжкість та здуття живота. До того ж тоді у нас менше шансів переїсти, адже через 20 хвилин після початку їжі у мозок надійде сигнал про насичення. Тому поціновувачі слоуфуд отримують струнку фігуру в якості бонусу.

З чого все почалося

Коли у 1986 році компанія McDonalds вирішила відкрити один із своїх ресторанів в історичній будівлі в центрі Риму, італійський журналіст Карло Петрині разом із групою однодумців влаштували акцію протесту. Після цього Петрині вирішив об’єднати гурманів, любителів домашньої їжі та противників харчування на ходу - так виник новий рух, який прийшовся до душі не лише італійцям. Натуральні продукти, приготовані максимально простими способами, відсутність штучних смакових, стабілізаційних додатків, традиційні рецепти, апетитна презентація, душевна компанія – ці прості речі швидко завоювали популярність серед людей, які втомилися від метушні сучасного світу із його стандартними продуктами харчування на полицях стандартних супермаркетів.

Цей рух має три важливі цілі:

Захист біорізноманіття. На жаль, багато традиційних зернових, овочів, фруктів, тварин і продуктів харчування щодня зникають під тиском індустріального агробізнесу. Їжа повинна бути різноманітною, адже у різних видах м’яса, наприклад, різний набір мінералів та інших корисних речовин. Так, у 2003 році було створено Фонд слоуфуд, який займається захистом гастрономічних традицій та сільськогосподарського різноманіття. Також у 2004 році було створено перший Університет гастрономічних наук, студенти якого вивчають такі предмети, як енологія, географія вин, історія кухні і гастрономії, гастрономічний туризм, тощо.

Виховання гарного смаку.

Харчування на ходу не дає можливості оцінити смакові якості продуктів, насолодитися ними та перетворює прийом їжі на звичайне задоволення фізіологічної потреби. Поборники руху наголошують, що такий світогляд не дає можливості людині слідкувати за своїм фізичним та духовним здоров’ям. Як відомо, швидкі перекуси призводять до багатьох захворювань, зокрема таких як атеросклероз, гіпертензія, цукровий діабет, ожиріння, порушення імунітету. А це, в свою чергу, призводить до зниження творчого потенціалу людини та депресій.

Об’єднання виробників та фермерів.

Слід повністю відмовитись від вживання генетично модифікованих продуктів. Саме завдяки старанням організації «Грінпіс» і руху слоуфуд виробники ГМО повинні робити помітку про них на упаковці. Також слоуфуд – це відродження національних рецептів на зміну стандартизованим стравам, розрахованих на середнього споживача. Парадокс сучасності: молоко чи домашній сир з ферми на разі сприймається як ексклюзивний товар, за який потрібно дорого платити. Дякуючи поширенню руху слоуфуд, захоплення еко-їжею з просто модного тренду, доступного лише вузькій категорії населення, перетворюється на частину повсякденності.

Де знайти час на повільну їжу

Ви вже зрозуміли, що слоуфуд - це не та їжа, яку дуже повільно готують. Філософія «повільної їжі» полягає у тому, що їсти потрібно не поспішаючи, лише хороші продукти і отримуючи від процесу неабияке задоволення. В Україні поки дуже мало слоуфуд-ресторанів, але ви можете долучитися до цього руху на власній кухні. Це не так важко, як здається.

Сніданок. Як би ви не поспішали на роботу, ви як мінімум готуєте каву, робите бутерброд або вівсянку. Якщо встати на п’ять хвилин раніше, можна побалувати себе зранку легким салатом, тостом з помідором, адигейським сиром і листочком базиліку або кашею із декількох видів пластівців з фруктами та медом.

Сімейний обід.

Ніщо так не зближує, як спільне приготування смачних страв. Зберіться всією родиною, поспілкуйтесь, поділіться своїми новинами та враженнями і насолодіться прекрасним обідом у душевній компанії близьких людей.

Романтична вечеря. Як приємно продумувати меню вечері на двох: легкі закуски з афродизіаками, келих вина, ефектна презентація - це налаштовує на романтичний лад, дозволяє забути про роботу та буденні проблеми і повністю присвятити час коханій людині.

Ідея руху слоуфуд дуже проста – людина має право на смачну, чисту і гарну їжу. Не позбавляйте себе його.

Джерело: Живи активно